StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDokumentacija potvrđuje

Hrvati su ipak jeli zaraženo meso iz Poljske! Institucije izbjegavaju odgovor, ali izvještaj inspektora otkriva da je 315 kilograma ipak prodano: 'Sličnih nalaza ima po cijeloj Hrvatskoj!'

Piše JL
16. veljače 2019. - 13:46

Koliko su potrošači kebaba u fast foodovima diljem Hrvatske pojeli ove mesne mješavine prije no što je sustav žurnog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) iz Slovenije u petak, 8.2. i subotu, 9.2. poslao dvije obavijesti u kojima je navedeno da je službenim kontrolama u Sloveniji u kebabu slovenske tvrtke Alebon uvezenom iz Poljske utvrđena prisutnost Salmonella spp. i E. coli?

Odgovor na to pitanje javnost izgleda nikada neće doznati jer nadležne službe poput sanitarne inspekcije pri Ministarstvu zdravstva i veterinarske pri Ministarstvu poljoprivrede već dva dana prebacuju odgovornost jedna na drugu u našem pokušaju da doznamo je li vjerodostojan izvještaj sanitarnog inspektora iz ispostave Bjelovar. On, u dokumentu koji smo dobili na uvid, navodi kako je u nadzoru njihova inspekcija pronašla sporni kebab kod uvoznika, dok sanitarne inspekcije kojima smo poslali upit o vjerodostojnosti tog dokumenta navode samo kako kebab “nije bio u prometu ili je povučen na vrijeme”, piše Jutarnji list.

No, u tom izvještaju inspektora se navodi kako je iz dokumentacije uvoznika utvrđeno da je na virovitičkom području prije RASFF obavijesti prodano ukupno 315 kilograma kebaba. Vjerodostojnost tog izvještaja pokušali smo provjeriti kod samog inspektora koji nije želio davati nikakve izjave. Tek nam je nakon dugotrajnog natezanja znakovito rekao da je “zanimljivo zašto istražujemo samo ovaj slučaj kada sličnih nalaza ima po cijeloj Hrvatskoj”.

Očito dobro upućeni inspektor aludirao je na mogući politički obračun s Matom Mlinarićem, poznatim vođom seljaka i sadašnjim predsjednikom Nezavisnih seljaka.

U njegovom izvještaju, koji je dobilo nekoliko redakcija, navedene su dvije tranše kebaba Alebon, dobavljača Alebon d.o.o. iz Slovenije, jednom 195 kilograma, a drugi put 120 kilograma, koje je kupio OPG Filip Mlinarić iz Garešnice, a potom je taj kebab prodan tvrtki Fimus j.d.o.o. Prva pakiranja kebaba od 195 kilograma (LOT/šarža 191219) potrošena su u razdoblju od 26. siječnja do 2. veljače, a pakiranje od 120 kilograma (LOT/šarža 191221) od 3. do 7. veljače ove godine u Pikitu u Virovitici, fast foodu koji posluje u sastavu poduzeća Fimus, koje je, pak, registrirano na istoj adresi kao i OPG Filipa Mlinarića.

Ukratko, firma Filipa, sina Mate Mlinarića, uvezla je kebab i prodala ga firmi njegove žene Renate za njegov fast food u Virovitici. U četvrtak nam je Mlinarić rekao da se radi o političkom obračunu s njim te da ima nalaz drugog inspektora u kojem se navodi kako je u nadzoru 11. i 13 veljače sve bilo u redu.

Mlinarić nam je najavio, a jučer i održao novinsku konferenciju na kojoj je rekao kako se preko njegovih nevinih leđa netko pokušava obračunati s ministrom Tolušićem kako bi izašli naslovi da se u njegovoj Virovitici pojelo 315 kilograma zaraženog kebaba. Najavio je i tužbu protiv Martina Vukovića, urednika na HRT-u, koji je ovaj slučaj analizirao na radiju ne spominjući njegovo ime.

- Nigdje nije potvrđeno, nigdje nema nalaza da je meso zaraženo. Morao sam tako burno reagirati jer nas je HRT prozvao. Nedopustivo je bilo da nam se posao uništi, lažno optuži bez ikakvih potvrđenih informacija. Htjelo se dokazati da se u Virovitici, odakle je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, prodaje zaraženo meso i da sustav kontrole ne funkcionira kako bi nam se nanijela šteta, a mi smo u ovom slučaju kolateralna žrtva. Taj se nadzor obavlja u preko 50 fast foodova u Hrvatskoj jer oko 90 posto tržišta mesom opskrbljuje tvrtka Alebon. Meso od njih posljednje tri godine kupujemo i mi - rekao je Mlinarić, koji je vlasnik Pikito fast fooda u Virovitici četiri godine.

U potrazi za informacijom koliko je spornih kebaba plasirano na hrvatsko tržište i gdje, nazvali smo i vlasnika tvrtke Alebon, koji ništa nije želio službeno komentirati.

Na naš konkretan upit je li nalaz inspektora koji smo dobili vjerodostojan i znači li to da je samo na području Bjelovara pojedeno 315 kilograma zaraženog mesa sanitarna inspekcija nam je odgovorila:

- Nakon provedenih nadzora slijedom dodatne RASFF obavijesti sanitarna inspekcija utvrdila je sljedeće: da u niti jednom nadziranom objektu sporni proizvod nije zatečen u prometu, da je slovenski dobavljač obavijestio sve svoje kupce i svi sporni proizvodi su na temelju te informacije povučeni iz prometa i provodi se njihovo neškodljivo zbrinjavanje. Inspekcijski nadzori su i dalje u tijeku i o rezultatima će javnost biti obaviještena.

U navodu je posebno podvučeno kako “sporni proizvod nije zatečen u prometu”.

Zašto sanitarna inspekcija za javnost raspolaže samo s informacijama o količinama spornog mesa koje su u kontrolama zatečene i stavljene izvan prometa, a ne daje podatke o tome koliko je toga zaraženog pojedeno dok je obavijest putovala od zemlje izvora zaraze sve do nas, na to pitanje ni ovaj put nećemo doznati odgovor. Nećemo saznati ni koliko je tih dana povećan posjet bolnicama. Jedino mjesto na kojem se spominje potrošač je napomena i savjet sanitaraca kako se bakterije ionako uništavaju termičkom obradom.

25. travanj 2024 08:13