StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetidemo, vatreni!

Hrvati okupirali Moskvu, sve je spremno za još jednu povijesnu večer i veliko slavlje!

11. srpnja 2018. - 22:51

Kao da su se hrvatski navijači na neki način čuvali za polufinale. Desetak tisuća hrvatskih navijača slilo se u Moskvu na utakmicu polufinala Svjetskog prvenstva protiv Engleske i priredilo feštu za pamćenje. Već od ranih poslijepodnevnih sati okupirali su centar grada, pogotovo nadaleko poznati Crveni trg. Iako je večer prije po centru grada izgledalo kao da će Englezi biti u brojčanoj nadmoći, na dan susreta situacija se preokrenula. Crvenim trgom dominirale su crveno-bijele kockice.
Hrvatski i engleski navijači zajedno su pjevali i skandirali u istom kafiću, bez i najmanjeg incidenta.

- Luka Modrić, Luka Modrić... - skandirali su Hrvati svom najboljem igraču i kapetanu, a Englezi su uzvraćali ponavljanjem u slavu svog kapetana.

- Harry's on fire, your defence is terrified... - slaveći Tottenhamovog napadača i najboljeg strijelca turnira Harryja Kanea.

A u 15 sati po lokalnom vremenu (14 po hrvatskom), ispred Crvenog trga razvijena je i velika hrvatska zastava, šahovnica navijača iz Crikvenice, koju diljem Rusije nose Dado, Buba i Zvek. Zastava veličine 78 puta 10 metara, a težine oko stotinu kilograma koju su navijači jedva doteglili do Crvenog trga bila je velika atrakcija domaćima, Englezima, ali i brojnim stranim turistima, nemalom broju navijača drugih reprezentacija koji su i dalje u Moskvi. Jedan Kostarikanac je baš ludovao uživajući u društvu Hrvata.

- Bježite ljudiiii, bježite iz gradaaa, stiže ekipa pijanaa.. - orilo se ispred Crvenog trga.

A onda i himna hrvatskih navijača - Lijepa li si.

- ...Herceg Bosno srce ponosno, Dalmacijo more moje...

Navijači s jednog kraja zastave skandirali su: "U boj, u boj". Oni s drugog kraja uzvraćali su: "Za narod svoj!". Fantastična atmosfera vladala je u srcu Moskve. A onda su sve zaključili skandiranjem.

- Mi Hrvati!

Gotovo svi neutralci koji su se u tim trenucima našli kod Crvenog trga izvadili su pametne telefone i snimali su lude Hrvate! Koji su potom već počeli i slavlje, iako susret još nije ni počeo.

- Večeras je naša feštaaa... tko ne piva Dalmatinac nije! - orilo se usred Moskve. A onda je počela kiša, pravi prolom oblaka.

Međutim nastavila se pjesma i po pljusku.

- Ale, ale, ale, ale, jeb.. život bez rakijeee!

Ali tome je prethodila prava drama. Kada su hrvatski navijači sat i pol prije planiranog performancea stigli sa zastavom, policija im nije dozvolila iz sigurnosnih razloga ulazak sa zastavom i njeno razvijanje na Crvenom trgu. A potom ni plan B, da se razvije zastava ispred trga. Odnosno zabranjeno je da se razvije zastava bilo gdje po najužem centru grada. Stigao je i zapovjednik snaga koje čuvaju Crveni trg. Tražio je da se zastava odnese u jedan udaljeniji park. No, uslijedili su pregovori koje je vodio Dado Čor. Kao argument pred policijom izvukao je i snimku iz Sočija na kojoj je pred utakmicu s Rusijom zastavu razvijala i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović. Taj argument, prikazivanje predsjednice sa zastavom na mobitelu, kao da je otoplio policajce i konačno su popustili nakon pola sata pregovora! Zastava se mogla razvili pred Crvenim trgom. Koji je jučer bio Crveno-bijeli trg!

- Ovo je veći dio zastave koja je ukupno dimenzija 96 sa 10 metara, dakle ovdje je oko 800 kvadrata. Ostatak su naši izvjesili na tvrđavi u Bribiru. Za finale dolazi i taj dio koji ćemo sašiti – rekao je Čor pokazujući nam fotografije.

Došli su navijači iz svih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine, iz dijaspore. Braća Marinko i Stjepan Ivić iz Rame te otac i sin Muharem i Anel Bradarić iz Rijeke, koji svi žive u Salzburgu, bili su jako optimistični.

- Bili smo ovdje protiv Danske i sada smo stigli ponovno. Nadamo se da će biti sretno. Vraćamo se za finale – rekao je Marinko.

- Mi ostajemo. Ovo više nikada neću doživjeti! Pola sata nakon što je Rakitić zabio pobjednički gol protiv Rusije kupio sam ulaznicu za polufinale – rekao nam je Muharem.

Dugogodišnji čitatelj Slobodne Dalmacije Zadranin Dragan Patrk stigao je u društvu Zagrepčana Karla Aleškovića i Stipe Malića (porijeklom iz Tomislavgrada).

- Uzeli smo odmah karte i za finale. Kupili smo i one za treće mjesto, ali za te će nam vratiti lovu jer nam neće trebati! - optimistično će Patrk.



18. travanj 2024 19:47