StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetalkoholna top lista

Hrvati konzumiraju više alkohola od Srba i Rusa?! CIA je popisala najpijanije države, na svijetu rezultati su prilično neočekivani

Piše Vijesti SD
5. srpnja 2023. - 17:30

Prema podacima koje je sastavila Agencija za centralno obavještajne poslove (CIA), a koji su analizirali prosječnu potrošnju čistog alkohola po osobi u 189 zemalja, Cookovi otoci, skupina otoka u Južnom Pacifiku, nalaze se na vrhu liste s prosječnom potrošnjom od oko 13 litara čistog alkohola godišnje po osobi, što je više od 100 čaša vina.

Okvirno polovica odraslih osoba starijih od 18 godina na Cookovim otocima konzumira alkohol, pri čemu neki ljudi popiju i do 10 pića u jednoj noći izlaska. Cookovi otoci su samoupravna nacija u Južnom Pacifiku, udaljena gotovo 3000 kilometara od Novog Zelanda, koja se sastoji od 15 otoka. Prema podacima CIA-e, više od polovice alkohola kojeg konzumiraju stanovnici Cookovih otoka dolazi iz žestokih pića poput votke, viskija, džina i ruma.

Podaci su prikupljeni 2019. godine kao dio CIA-ine baze podataka "World Factbook", koja pruža detaljne demografske informacije za 266 zemalja.

Ipak, rezultati, prenosi Net.hr, prilično odudaraju od ostalih studija. CIA ne objašnjava metodologiju prikupljanja podataka, no prema njima, u prvih 10 najpijanijih zemalja nakon male otočne državice u Pacifiku su Latvija, Češka, Litva i Austrija; na šestom je Antigva i Barbuda, a u prvih 10 sve ostale su europske države - Estonija, Francuska, Bugarska dok je 10. mjesto zauzela Slovenija.

S 9,64 litre čistog alkohola po osobi na godinu, Hrvati su zauzeli 25. mjesto. Osim Slovenaca, veći pijanci u susjedstvu su Crnogorci na 23. mjestu i Mađari na 16.

image

Dio CIA-ine tablice

Screenshot CIA

Prema CIA-i, Hrvati piju više čak i od Rusa. Srbi su na 55. mjestu, uz bok Rusima na 56. mjestu. Daleko na začelju je Bosna i Hercegovina s 5.46 litara alkohola godišnje po osobi.

04. svibanj 2024 17:24