StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpremlaćivanje u Mannheimu

Hrvat u Njemačkoj preminuo nakon policijske intervencije, građani su u šoku, shrvana obitelj zahtijeva istragu

Piše Šibenski.hr
4. svibnja 2022. - 17:52

Smrt Hrvata u Njemačkoj šokirala je javnost.

Naime, preminuo je u ponedjeljak poslije policijske intervencije, a pod istragom su dvojica njemačkih policajaca iz Mannheima.

Kako piše portal Fenix magazin  riječ je o 47-godišnjem Anti Paponji, Hrvatu rođenom u Mannheimu čija je obitelj rodom iz Rame u Bosni i Hercegovini,a istraga je usmjerena na rekonstrukciju cijelog događaja, prije svega primjenu izravne sile od strane policijskih službenika, kao i na zdravstveno stanje muškarca koji je u ponedjeljak preminuo u bolnici.

Postoji sumnja na prekomjernu primjenu sile koja je rezultirala tjelesnim ozljedama i smrću.

U priopćenju se navodi kako je liječnik iz Središnjeg instituta za mentalno zdravlje u Mannheimu (ZI) pozvao policiju jer je smatrao kako je 47-godišnjaku koji se udaljio iz bolnice potrebna pomoć.

Liječnik i dvojica policajaca su krenuli u potragu za muškarcem i pronašli ga u središtu Mannheima. Policija je silom pokušala provjeriti muškarca, no on se opirao. Kad su ga policajci svladali, 47-godišnjak je iznenada klonuo i nije davao znakove života. Preminuo je malo kasnije u bolnici.

Bliski rođak preminulog Ante Paponje, Željko Paponja je za Fenix magazin ispričao kako je cijela obitelj preminulog Ante u šoku i kao i cijela njegova obitelj traže policijsku istragu jer žele znati što se točno dogodilo i kolika je krivnja na dvojici policajaca koja su bila u intervenciji.

– Svi smo zgroženi snimkom intervencije policajaca, koju su svjedoci snimali i objavili na društvenim mrežama. Zasad znamo kako je Ante otišao iz bolnice u trgovinu, odnosno kiosk za prodaju hrane kako bi kupio nešto za pojesti.

Izašao je vani, stao ispred  kako bi pojeo to što je kupio. Još nije bio ni platio kad je došla policija. Kao što se vidi na snimkama, svladali su ga i pritisnuli na tlo udarajući ga šakama.

Kasnije se dogodilo to što se dogodilo – rekao je Željko Paponja kojemu je preminuli prvi rođak spomenuvši kako su se Anti prije nekoliko godina rastali roditelji što Ante emocionalno nije dobro podnio.

– Bio je jako emotivan i od te rastave pomalo rastrojen. Često je odlazio kod majke i sestre. Taj dan je išao u bolnicu. Kako smo doznali vjerojatno je liječnik zvao policiju koja ga je na kraju pronašla. Ono što smo vidjeli na video snimkama je strašno, u nevjerici veli Željko Paponja za Fenix.

26. travanj 2024 15:19