StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOsuda gnjusnog čina

"HOS-ovci su časno ratovali, poštivajući ženevsku konvenciju i ratno pravo; grozimo se nad zločinima prema svima, a posebno prema djeci i ženama"

Piše Branimir Periša
13. lipnja 2020. - 12:30
EDITORS NOTE: Graphic content/Picutre taken on June 11, 2020, in Zagreb, Croatia, shows an offensive anti-Serb banner displayed by Croatian football fans sparked outrage in the country on June 12, 2020, notably among ethnic Serbs and was strongly condemned by top officials. - The photo of about a dozen Dinamo Zagreb fans standing on an improvised stage and displaying a giant banner that read ”We will fuck Serb women and children!” was put on Twitter by the Serb National Council (SNV), an umbrella organisation for Croatian Serbsaid fans chanted 'Kill, kill a Serb!' (Photo by -/AFP)-

 Savez udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga priopćio je kako najoštrije osuđuje gnjusni transparent koji je izvjesila skupina od oko 15-ak mladića tijekom crtanja grafita u Kustošijanskoj ulici u Zagrebu.
"HOS-ovci najoštrije osuđuju nemili događaj u Kustošijanskoj ulici u Zagrebu. Početkom agresije na Hrvatsku u gradu Zagrebu formirale su se grupe građana koje su među prvima organizirano pritekle u obranu napadnute domovine Hrvatske. Te postrojbe građana nazvane HOS, bile su sastavljene vrlo heterogeno glede dobi, zanimanja, spola, materijalnog stanja i svega ostalog, tako da su uz učenike, radnike, zanatlije, studente i intelektualce, očeve, sinove i kćeri sudjelovali doslovno svi slojevi našeg društva", navodi se u priopćenju.

Savez posebno naglašava da u Europi, "doduše samo teoretski i deklarativno, rado proklamirana multikonfesionalna vjerska snošljivost, u postrojbama HOS-a bila je prisutna u cijelosti, pa su se pripadnici svih triju vjerskih konfesija, islamske, pravoslavne i katoličke borili zajedno rame uz rame, promičući tako baš tu tolerantnost različitosti".
"HOS-ovci su časno ratovali, poštivajući ženevsku konvenciju i ratno pravo te su humano postupali s ratnim zarobljenicima. Grozimo se nad zločinima prema svima, a posebno prema djeci i ženama. Najoštrije osuđujemo gnjusni transparent koji su izvjesili skupina od oko 15-ak mladića tijekom crtanja grafita u Kustošijanskoj ulici u Zagrebu", stoji u priopćenju u kojem se osuđuje taj čin .

Zagrebačka policija privela je jučer četiri osobe koje povezuje s izvješavanjem transparenta s natpisom kojim se vrijeđa i poziva na etničko nasilje nad srpskim ženama i djecom.
Na fotografiji objavljenoj na društvenim mrežama nalazi se nekoliko Dinamovih navijača koji drže natpis "J..at ćemo srpske žene i djecu", uz slovo 'U' koje je pretvoreno u ustaški simbol.
Uz to, mladići koji su stajali na zidiću na kojem piše 'Dinamo svetinja' izvjesili su i zastave HOS-a.

01. lipanj 2023 00:12