StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet'militarizacija društva'

Hoće li Vlada pod krinkom 'sigurnosne kulture' na mala vrata uvesti vojni rok?

Piše Davor Krile
23. ožujka 2018. - 13:34

Centar za mirovne studije pozvao je u četvrtak zastupnike u Hrvatskom saboru da danas ne podrže izmjene Zakona o obrani i o službi u oružanim snagama, jer bi one mogle dovesti do uvođenja novog oblika obaveznog vojnog roka na mala vrata, pod krinkom "vojnog osposobljavanja".

Usvoje li se predložene izmjene zakona MORH će, usprkos zamrzavanju vojnog roka davne 2007. godine, sve građane starije od 27 godina koji nisu služili vojni rok moći pozivati na tzv. vojno osposobljavanje pod krinkom "razvoja sigurnosne kulture građana" - upozoravaju iz ove građanske inicijative.

Takva bi odluka po njihovu mišljenju bila opasan korak prema daljnjoj militarizaciji hrvatskog društva, koja je u zadnjih godinu dana ionako poprimila zabrinjavajuće razmjere. Povrh toga što analiza proračuna pokazuje da najviše kapitalnih ulaganja odlazi u obranu umjesto u obrazovanje ili suzbijanje siromaštva, ističu kako je militarizacija vidljiva i u podređivanju institucija sustava civilne zaštite, kao što su gorska služba spašavanja, hitna pomoć i vatrogasci, dominaciji MORH-a.

Kako je saborski Odbor za obranu nedavno jednoglasno podupro izmjene zakona o obrani i o službi u oružanim snagama, aktivistima Centra za mirovne studije teško će se ispuniti želje. Čak i oni oporbeni zastupnici koji su na izmjene zakona u prvome čitanju imali slične prigovore u međuvremenu su ih povukli, nakon što je zakonski tekst usuglašen na radnim tijelima.
I predsjednik saborskog Odbora za obranu Igor Dragovan (SDP) poručuje kako nema nikakva razloga strahovati da će temeljem ovih zakonskih izmjena iznova uskrsnuti obveza redovnog služenja vojnog roka.

- Formulacije u zakonskom tekstu su u međuvremenu izmijenjene, i one se tiču isključivo uvođenja određene vojne pričuve, a ne obveze redovitog služenja. Nitko, osim toga, ovdje ni uz najbolju volju ne može uvesti ponovni vojni rok bez novca, jer bi takva avantura državu koštala više od 900 milijuna kuna godišnje - pojašnjava Dragovan.

Razloge za moralnu paniku zbog ovih zakonskih izmjena u glavnoj oporbenoj stranci zato više ne vide. Nakon usuglašenosti na Odboru, današnje saborsko glasanje o konačnim izmjenama Zakona o obrani i oružanim snagama HDZ-u i SDP-u bi tako moglo postati dobra prilika za vježbu, ali ne vojnu, nego za buduće efikasno funkcioniranje velike svenarodne koalicije.

20. travanj 2024 07:05