StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetstigli milijuni

Hoće li pojeftiniti pekmezi, ajvari, kisele paprike, cikla, zaleđena brokula? Na potezu su prerađivači

Piše Stanislav Soldo/SD
16. siječnja 2023. - 10:16

U moru poskupljenja i većih cijena sa kojima se ovih dana suočavaju hrvatski građani su i enormno skupi pekmezi, džemovi, marmelade, ajvari, ukiseljeno i konzervirano povrće u teglama, grah, kukuruz, grašak te smrznuto povrće. Apsolutni rekorder je ajvar za koji bi se ovisno o kvaliteti i proizvođaču trebalo izdvojiti od minimalno 4 eura (30.14 kn) za kilogram pa do čak 15 eura (113,02 kn).

Konzervirani šampinjoni su 13 eura (97.95 kn), crna maslina je 7 do 12 eura (52,74- 0,41), ukiseljena cikla 5 eura (37,67), mix mješavina povrća u konzervi 6 eura (45,21). Kisele paprike i krastavci se kreću od 5 pa do 13 eura (37,67- 97,95 kuna) za kilogram, miješana salata je 8 eura (60,28). Slatki program je još skuplji pa tako džem od maline, jagode ili marelice košta 9 do 10 eura (67,81-75,35 kn) dok su najobičniji džem od šipka ili miješana marmelada nešto jeftiniji i koštaju 5 eura (37,67).

Proizvođači su poskupljenja pravdali visokim ulaznim troškovima povrća za preradu te poskupljenjem energenata i transporta. Cijene prerađenog povrća bilo smrznutog ili ukiseljenog krenule su uzlaznom putanjom i prije rata u Ukrajini da bi se nastavili tijekom prošlog ljeta a sve je završilo uvođenjem EUR-a kao službene valute i zaokruživanjem cijena na više.

Međutim iz Europske komisije ovih dana dolaze dobre vijesti za sektor prerađivačke industrije pa tako i za hrvatske potrošače kojima bi cijene prerađenog voća i povrća trebale biti osjetno niže. Naime, Europska komisija odobrila hrvatski program potpore prerađivačima vrijedan 40 milijuna eura kako bi se kompenzirao rast cijene energenata u sektorima prerade poljoprivrednih proizvoda u kontekstu ruskog rata protiv Ukrajine.

EK je među ostalim zaključila kako je hrvatski program prikladan i razmjeran za otklanjanje ozbiljnog poremećaja u gospodarstvu države članice. Koristeći mogućnosti iz ovog Programa, Ministarstvo poljoprivrede će u prvoj polovici ove godine omogućiti hrvatskim prerađivačima potporu vrijednu 200 milijuna kuna odnosno veću od 26,5 milijuna eura, a procjenjuje se kako će program obuhvatiti više od 900 korisnika-priopćilo je resorno Ministarstvo poljoprivrede.

image

Hoće li pojeftiniti ajvar ?

Hanza Media

Cilj ovog programa je pružiti potporu subjektima koji djeluju u sektoru prerade poljoprivrednih proizvoda kako bi se ublažila iznimno velika povećanja cijena energenata koji sudjeluju s visokim udjelom u troškovima njihovog poslovanja. Zbog iznimno velikog povećanja cijene energenata subjekti u preradi poljoprivredni proizvoda dovedeni su u situaciju manjka likvidnosti i generiranja gubitaka. Program će se provoditi kroz dvije mjere: Potpora za povećanje troška energenata izuzev prirodnog plina i električne energije te potpora za dodatne troškove nastale zbog iznimno velikih povećanja cijena prirodnog plina i električne energije, a prihvatljivi korisnici su poduzeća svih veličina koja prerađuju meso, mlijeko, voće i povrće ili proizvode ulja i masti, mlinske proizvode te šećer.

Potporu u mjeri za povećanje troška energenata izuzev prirodnog plina i električne energije moguće je ostvariti u iznosu do 2 milijuna eura po poduzetniku, dok je potporu za dodatne troškove nastale zbog iznimno velikih povećanja cijena prirodnog plina i električne energije moguće ostvariti u iznosu do 4 milijuna eura po poduzetniku.

Hoće li prerađivačka industrija nakon ove "financijske injekcije" smanjiti cijene prerađevina od voća i povrća, pekmeza, džemova, ajvara, zaleđenog asortimana te ukiseljenog povrća znati ćemo već na proljeće kada bi im na račune trebali sjesti EUR-i. Nažalost dosadašnja iskustva nam govore da bez obzira na financijske potpore kojima se ublažava trošak poslovanja cijene proizvoda za krajnjeg potrošača ostaju iste. Dapače, umjesto da se smanjuju one se i povećavaju "u skladu sa inflacijom".

20. travanj 2024 00:10