StoryEditor
Hrvatska i svijetčekaju se upute

Hoće li biti išta od masovnijeg cijepljenja učenika: Sve je više korone u školama, u izolaciji i samoizolaciji ukupno više od 12 tisuća školaraca

Piše šibenski.hr
28. rujna 2021. - 07:26
Nikola Vilic/Cropix

Imamo nove preporuke za samoizolaciju koje se odnose na školarce, a najavljen je i dokument o cijepljenju djece. Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) kaže da je od polovice lipnja zaključno s 27. rujna cijepljeno 11.387 osoba mlađih od 18 godina

Povratkom djece u školske klupe i učionice vratio se i koronavirus. Tako je, zaključno s petkom, zbog covida u izolaciji bio 2021 učenik osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, a u samoizolaciji njih 10.582, piše T portal.

Od spomenute brojke najveći broj oboljelih učenika i onih u samoizolaciji bio je na području Grada Zagreba – 689 oboljelih te 4203 u izolaciji.

No od ponedjeljka zbog novih uputa HZJZ-a u samoizolaciju, ako je zaražen jedan učenik, ne ide cijeli razred, pa se može očekivati da će biti i manji broj onih koji će morati na online nastavu.

U samoizolaciju moraju samo oni učenici koji su sjedili dva metra u svim smjerovima od zaraženog, učenici koji su zajedno putovali dulje od 15 minuta tako da su blizu sjedili/stajali unutar dva metra, kao i oni koji su se više vremena družili s pozitivnim učenikom u zatvorenom prostoru (dulje od školskih odmora) te oni koji su ostvarili direktan fizički kontakt.

image
Nikola Vilic/Cropix

Uz izmjenu preporuka koje su stupile na snagu, iz HZJZ-a su najavili dokument na tu temu kako bi se cijepilo što više djece u dobi od 12 i više godina.

‘Posebno preporučujemo cijepljenje djece s kroničnim bolestima ili one koja žive s kroničnim bolesnicima u obitelji. Tu su i završni razredi srednjih škola i škola koje imaju praksu u ustanovama u kojima su u kontaktu s većim brojem ljudi’, kazala je prošloga tjedna Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

I dok s jedne strane epidemiolozi pozivaju na cijepljenje djece, podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) pokazuju da je broj cijepljene djece mali.

Naime od polovice lipnja, kad se krenulo u cijepljenje školaraca, do zaključno 27. rujna, prema podacima koje smo dobili od HZJZ-a, cijepljeno je 11.387 osoba mlađih od 18 godina.

‘Cijepljenje se provodi u djece s navršenih 12 godina tako da se cijepljena djeca kreću u rasponu od 12 i više godina do manje od 18 godina’, odgovorili su nam iz HZJZ-a, ne navodeći gdje je cijepljeno najviše, a gdje najmanje djece.

Dodaju da je najviše cijepljeno mladih u dobi od 16 do 18 godina, njih oko osam tisuća, većinom Pfizerom i manjim dijelom Modernom.

Hoće li dokument koji planiraju pustiti potaknuti na cijepljenje djece, tek će se vidjeti jer ni odrasli nisu iskazali pretjeran interes: cijepljeno je dosad 50,15 posto odraslog stanovništva, odnosno 1.693.549 osoba (1.602.276 osoba cijepljeno s dvije doze te 91.273 osobe cijepljene cjepivom Janssen), piše Tportal.

item - id = 1130570
related id = 0 -> 1136589
related id = 1 -> 1133410
25. listopad 2021 09:50