StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPredsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak obrazložio odluku Središnjeg odbora stranke: 

HNS neće podrži nijednog predsjedničkog kandidata i traži da se predsjednik države bira u Hrvatskom saboru, jer žele ojačati parlamentarnu demokraciju

28. rujna 2019. - 21:05

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak u subotu je Osijeku obrazložio odluku Središnjeg odbora stranke da ne podrži nijednog predsjedničkog kandidata, rekavši kako HNS traži da se predsjednik države bira u Hrvatskom saboru, jer žele ojačati parlamentarnu demokraciju.

Vrdoljak je u Osijeku sudjelovao na obilježavanju Dana osječke podružnice Hrvatske narodne stranke – Liberalnih demokrata.
„Smatram da je jačanje parlamentarne demokracije novi iskorak u političkom životu Hrvatske. Ne mislimo tu inicijativu raditi paušalno, nego želimo prethodno otvoriti širu raspravu na tu temu s ustavnim i pravnim stručnjacima. U tom slučaju ako želimo da se predsjednik bira u Saboru, a ne direktno, onda bi isticanje svog kandidata bilo kontradiktorno. Iz istog razloga ne podržavamo niti jednog od kandidata“, rekao je.

Vrdoljak ističe kako HNS ne želi da se povećava ovlast predsjednika države. Kaže da su pred HNS-om dva prioriteta za koji se stranka priprema, a to su unutarstranački izbori i parelamentarni izbori. Vrdoljak je potvrdio da se neće kandidirati za predsjednika stranke, rekavši kako se „vraća u svoju bazu“.
Iduće parlamentarne izbore ocijenio je vrlo važnima za Hrvatsku; „važnima kao i nedavni europski izbori za Europu“, dodao je.
„Na izborima treba pokazati da populisti i ekstremisti, bili oni lijevi ili desni, neće moći ugroziti stabilnost ove zemlje“, naglasio je Vrdoljak.

Kazao je kako je HNS prije nešto više od dvije godine najavio reformu školstva koja je upravo počela u školama, ustvrdivši da je to „najveća reforma od osamostaljenja Republike Hrvatske“.
„U njoj je angažirano 68 tisuća učitelja i profesora. Reformu smo obećali prije nešto više dvije godine i sada je 'Škola za život' u školama i vidjet će se uskoro koliko je to veliki iskorak za budućnost naše djece“, zaključio je Vrdoljak.

 

16. travanj 2024 10:28