StoryEditor
Hrvatska i svijetSve zbog klika više

HND osuđuje trogvanje ljudskom tragedijom i medijske izvještaje koji neetički prate slučaj liječnika u Obrovcu

28. travnja 2019. - 22:26

 Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u nedjelju je najoštrije osudilo medijske izvještaje o "slučaju Obrovac" koji su na neprofesionalan i neetički način prikazali tamošnjeg liječnika i njegovu suradnicu, osobe koje očito imaju zdravstvenih problema.
Iz HND-a su upozorili da su mediji proteklih dana, pod krinkom "interesa javnosti", puni senzacionalističkih priloga u kojima se liječnika i djevojku koja je s njim radila u ordinaciji tretira "na način koji se kosi s profesionalnim standardima, a čime se grubo narušava njihovo ljudsko dostojanstvo".


Ne osporavaju pravo medijima da propituju i prozivaju institucije zdravstvenog sustava koje su mjesecima ignorirale pritužbe građana zbog neadekvatne zdravstvene skrbi u navedenoj liječničkoj ordinaciji, i drže da to svakako jest u interesu javnosti, no da nije u interesu javnosti "da se dvoje ljudi, koji očito imaju određenih zdravstvenih problema, prikazuje na način koji grubo krši njihova ljudska prava."


"Umjesto dosljednog inzistiranja na odgovornosti nadležnih institucija, težište mnogih medijskih napisa i priloga stavljeno je na ishitreno i površno osuđivanje i najgrublje ismijavanje dvoje nezaštićenih ljudi", istaknuli su iz HND-a u priopćenju.
Novinare i urednike medija u priopćenju su podsjetili i na Kodeks časti hrvatskih novinara i opća načela novinarske profesije koji nalažu poštivanje dostojanstva osobe i posebnu osjetljivost u izvještavanju o nesrećama, bolestima i osobnim tragedijama.


"Slučaj Obrovac samo je jedan u nizu slučajeva u kojima mediji brzopleto postupaju, na prvu loptu, u želji za što većom gledanošću, čitanošću i 'klikanošću'. Trgovanje ljudskom nesrećom postalo je medijska roba. Naša je dužnost da kao krovna novinarska udruga stanemo u zaštitu digniteta i osoba o kojima pišemo i naše profesije", poručili su iz HND-a.
 

item - id = 601012
related id = 0 -> 1131175
related id = 1 -> 1130619
25. listopad 2021 09:37