StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKONAČNO PRAVA ZIMA

Hladna fronta i snijeg izazvali probleme diljem Hrvatske: Vakula otkrio kakvi nas vremenski uvjeti tek očekuju

Piše jutarnji.hr
2. prosinca 2019. - 23:24

Još prije tjedan dana prognozirano, iako ne i od svih željeno - vrijeme nam se stubokom promijenilo. Ili će ponegdje do srijede ujutro!, piše u najnovijoj prognozi glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

- Osim kiše, gdjegod i obilnije, kao primjerice u u Rijeci i Senju, gdje je od nedjelje navečer do ponedjeljka u 19 sati palo oko 80 litara kiše po četvornome metru, mjestimice je padao i snijeg, i to ne samo u gorju, nego i u nekim nizinama. I zadržavao se na tlu! Na Zavižanu ga je napadalo 18 cm! I bura je zapuhala, na sjevernom Jadranu ponegdje i olujna, a još će češća, gdjegod i jača biti do srijede ujutro, posebice tijekom utorka, ističe Vakula pa najavljuje:

- Mjestimične kiše i snijega bit će još uglavnom do utorka ujutro, na jugu još možda i prijepodne, a zatim do petka većinom suho, pa i barem djelomice sunčano, u nizinama unutrašnjosti uz jutarnju maglu, sredinom tjedna mjestimice i dugotrajnija.

Temperatura zraka bit će osjetno niža nego prošlih dana, u kopnenom području najniža tijekom noći i jutra gotovo posvuda niža od 0 °C. Štoviše, u noćima bez ili sa slabim vjetrom, te malo ili nimalo oblaka, u mnogim će krajevima biti i niža od -5 °C, u gorju vjerojatno i niža od -10 °C.

No, već u drugom dijelu tjedna ponovno slijedi zatopljenje, pa se lako može dogoditi da jutra od utorka do petka u mnogim mjestima unutrašnjosti budu i najhladnija u njegovoj prvoj polovici, možda čak i duljem razdoblju, a ponegdje postoji ne mala vjerojatnost čak i najhladnija u cijelom prosincu. Ali naravno, za detaljniju i pouzdaniju prognozu još je odviše rano. No, sigurno će diljem Hrvatske jutra biti osjetno hladnija nego prošlih dana, tjedana, pa i mjeseci, a i da se neće dogoditi apsolutno najniža temperatura zraka. Uostalom, to bi na početku prosinca bio veliki ekstrem budući da su se do sada najranije tijekom zimskih mjeseci rekordi dogodili tek sredinom prosinca, a i to jako rijetko. Detaljnije se to može vidjeti na u ovaj ponedjeljak objavljenom popisu najniže temperature zraka na mjernim postajama DHMZ-a, navodi za HRT Vakula.

23. travanj 2024 11:23