StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetEKIPIRALI SU SE

Civilna zaštita u Tursku šalje 25 ljudi i deset pasa, spreman i HGSS: ‘Čekamo da nas pozovu‘

Piše Mario Pušić/JL
6. veljače 2023. - 11:54

Hrvatska gorska služba spašavanja ima spremne timove za intervenciju u Turskoj, koju je jutros pogodio potres katastrofalnih razmjera. Već oko 9 sati oni su ekipirali timove, koji su spremni za najzahtjevnije akcije, no kada će krenuti, ovisi o trenutku kada će Turska zatražiti pomoć.

Pročelnik HGSS-a Josip Brozičević nam je rekao da je za put spremna jedna medicinska ekipa, koju čine jedna liječnica i dvoje medicinskih tehničara, tri potražna tima K-9 koje čine psi s njihovim vodičima, te devet dronova i njihovih pilota, odnosno ukupno 15 pripadnika HGSS-a s potrebnom logistikom.

- Ovo su timovi koje smo mi odmah stavili na raspolaganje Ravnateljstvu Civilne zaštite, oni nas imaju na raspolaganju zajedno s još nekim vidovima pomoći koju vjerojatno pripremaju. Ako Turska iskaže potrebu, odnosno zatraži pomoć, mi krećemo, to može biti odmah sada, danas popodne ili za dva dana, ovisno o potrebama na terenu, odnosno njihovom zahtjevu. Ono što znamo jest da je situacija na terenu dosta teška - kaže nam pročelnik Brozičević.

Ekipe su složene iz svih hrvatskih stanica HGSS-a, od Dubrovnika, Splita, preko Zagreba do Slavonije. Inače, hrvatski gorski spašavatelji spadaju među najsposobnije u Europi, a otprije dvije godine i s velikim iskustvom u spašavanju iz potresa i pregledavanju urušenih objekata.

Pas Draco iz ogulinske stanice spasio je život djelatnici gradske uprave u Petrinji koje je ostala satima zatrpana ruševinama, no on nije u planu za Tursku, zbog svoje poodmakle pasje dobi. U planu su uglavnom mlađe ekipe, kaže nam šef hrvatskih HGSS-ovaca Josip Brozičević.

Civilna zaštita šalje svoj tim

Hrvatska već danas šalje neophodnu pomoć Turskoj nakon razornog potresa koji je pogodio tu zemlju. Tijekom popodnevna u Tursku na područje pogođeno potresom kreće hrvatski srednji interventni tim za potragu i spašavanje iz ruševina, iz sastava Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite, saznaje Jutarnji list.

Prema našim informacijama, na jug Anatolije, prema tursko - sirijskoj granici, odlazi tim od 25 osoba i desetak potražnih pasa koji su uvježbani za potragu i izvlačenje unesrećenih iz ruševina.

Hrvatska svoj interventni tim u Tursku šalje u sklopu Mehanizma Civilne zaštite EU. Riječ je operaciji slanja pomoći kojom koordiniraju Ujedinjeni narodi i Europska unija, i koja je aktivirana odmah nakon zahtjeva Turske za međunarodnom pomoći. U ovom trenutku odobren je odlazak intervencijskih timova Nizozemske, Rumunjske, Francuske, Slovačke i Hrvatske. Zasad nije poznato koliko dugo će hrvatski tim ostati u Turskoj te hoće li biti potrebe za slanjem dodatnih snaga. O drugim vidovima pomoći odlučivat će se nakon zahtjeva Turske.

25. travanj 2024 01:54