StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetostali bez fotelje

HDZ se odrekao drniškog gradonačelnika, u Saboru više nećemo gledati ni jednog Šibenčanina

Piše Goran Penić/JL
3. travnja 2024. - 11:39

Hrvatski sabor u sljedećem sazivu ostaje bez 33 sadašnja zastupnika koji se nisu ni našli na kandidacijskim listama za nadolazeće izbore.

To je 22 posto od svih mjesta u Saboru, a među strankama prednjači HDZ, koji se odrekao čak 15 svojih saborskih zastupnika iz proteklog saziva, odnosno gotovo polovina onih koji više neće vidjeti saborske klupe dolazi iz vladajuće stranke, piše Jutarnji list

Među njima su i neka poznata imena, bivši ministri i stranački veterani HDZ-a. Od saborskih klupa tako se oprostio nekadašnji ministar turizma, a u posljednjem sazivu i zastupnik Gari Cappelli.

Cappelli je bio i gradonačelnik Malog Lošinja i član prve Plenkovićeve Vlade 2016., kada je i postao ministar turizma. Na listi se našla sadašnja gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić. U stranci kažu da su se na nju odlučili jer može dobiti glasove na terenu, a Cappelli bi se mogao naći na listi za Europski parlament.

On će, pak, aktivirati saborsku mirovinu jer ima uvjete za nju, iako bi rado radio još nešto. No zbog Zakona o sprečavanju sukoba interesa ne može raditi ništa što je vezano za turizam, osim da bude savjetnik uprave, a ne može uzeti ni šest plus šest jer ima uvjete za saborsku mirovinu.

Od saborskih rasprava umorila se pak Nada Murganić, nekadašnja ministrica socijale, koja se vratila u Sabor nakon rekonstrukcije Plenkovićeve Vlade. Murganić je i predsjednica Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski, te je, kako doznajemo, u dogovoru s vrhom stranke odlučila napustiti visoku politiku. Murganić ima 66 godina i stekla je uvjete za mirovinu.

Rotacija

Još jedan bivši ministar i saborski zastupnik napušta parlament, a riječ je o Draženu Bošnjakoviću, nekadašnjem ministru pravosuđa u dva mandata. Bošnjaković ima 63 godine i stekao je uvjete za mirovinu. Biran je u Sabor pet puta, a u posljednjem sazivu bio je i predsjednik saborskog Odbora za Ustav.

- Idem u mirovinu. Dugo sam bio u politici, što u Saboru što ministar. U prvom mandatu ministra otvorili smo i zatvorili poglavlje 23, u drugom mandatu je isto bilo jako puno izazova, od sustava ovrha, zaštite žrtava od nasilja u obitelji, spojili smo prekršajne i općinske sudove... To je posao koji iscrpljuje i mislim da je pravo vrijeme za mirovinu - kaže Bošnjaković.

Veliko iznenađenje bilo je kada mjesto na listi nije dobio Mario Kapulica, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a Dr. Franjo Tuđman, koji je po položaju i član Predsjedništva HDZ-a.

Ujedno je i savjetnik predsjednika HDZ-a, pa je doista bilo neobično da se nije našao na listi, budući da je zdušno sve ove godine branio boje stranke i Plenkovića u brojnim javnim nastupima. Objašnjenje koje stiže iz stranke je da je Kapulica bio predložen i trebao je imati mjesto na listi, ali se zahvalio na ponudi. Umjesto njega, na listu je upao Ivica Miškulin.

Plenković je, govoreći o Kapulici, javno rekao da je stranci potrebna rotacija i da postoje nove generacije koje polako trebaju preuzimati odgovornost.

Sugovornik iz vrha stranke kaže kako Kapulica uopće nije ambiciozan i kako je lako moguće da je sam mjesto prepustio mlađima, a ne treba zaboravit ni da kao savjetnik predsjednika HDZ-a ima veća primanja nego od saborske plaće.

- Kapulica je tu i bit će i dalje u stranci - kaže nam izvor.

Drugi sugovornik napominje da nitko nije odbačen i da je došlo do rotacije među onima koji su već nekoliko mandata u Saboru, da su prijedlozi stigli od lokalnih organizacija koje imaju svoje kvote i da će svi dobiti neka druga zaduženja.

Dobio diplomu, ostao bez mjesta

Sabor više neće vidjeti ni Ante Bačić zvani Baćo, splitski HDZ-ovac koji se našao u središtu afere s upisom u Ratnu školu Ban Josip Jelačić, i to odlukom tadašnjeg ministra obrane Marija Banožića. Tome se žestoko usprotivio predsjednik Republike Zoran Milanović, nakon čega se Bačić nije povukao, ali je odlučio sam platiti troškove školovanja. Diplomu je dobio, ali nije dobio povjerenje stranke za još jedan saborski mandat.

Na listi nema ni Vukovarke Marijane Balić, koju se predstavljalo kao mladu nadu stranke, ali moguće je da se i nju sprema za Europski parlament. Ona je sama razgovarala s vodstvom stranke i izrazila želju da ne ide više u Sabor, nego će stranci pomoći na drugi način.

Skroz je logično da je iz kadrovske križaljke ispao bivši velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić koji je opterećen USKOK-ovim optužnicama u aferi Janaf, a na listi iz istog razloga nema ni bivšeg SDP-ova gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića.

Bez mjesta u Saboru ostat će i gradonačelnik Drniša Josip Begonja te nekadašnji zamjenik župana Bobana Luka Brčić.

U Saboru više nećemo gledati ni ravnateljicu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maju Grba-Bujević, koja nije ušla u kvotu karlovačkih HDZ-ovaca, Marija Jelkovac je sama odustala, a nema ni Mladena Karlića, Ljubice Maksimčuk, Grozdane Perić te Anite Pocrnić-Radošević.

Rošade u Zadru

Na listi nema niti jednog jakog HDZ-ovca iz Zadra, pa svoje mjesto na listi nisu našli ni gradonačelnik Branko Dukić, župan Božidar Longin i predsjednik županijskog HDZ-a Božidar Kalmeta. Kalmeta je sam rekao da neće ići, iako je na prošlim izborima sa zadnjeg mjesta osvojio najveći broj preferencijalnih glasova. Sada planiraju promovirati Šimu Erlića, ministra EU fondova i predsjednika zadarskog HDZ-a. Ni Dukić nije želio na listu, a procjena za Longina je bila da ne treba ići.

Nakon HDZ-a, u Saboru je najviše onih koji su nekad bili u SDP-u, a kojih sada nema na listi. Najvidljiviji među njima je i bivši predsjednik SDP-a Davor Bernardić, koji se u redovima Socijaldemokrata, rekao je, odlučio isključivo posvetiti bitki za Zagreb na sljedećim lokalnim izborima. Tu je i njegova nekadašnja desna ruka, glavni tajnik stranke u Bernardićevo vrijeme Zvane Brumnić, koji nije ušao u Socijaldemokrate, nego je bio nezavisni zastupnik, kao i Erik Fabijanić, kojeg također više nećemo gledati u Saboru.

USKOK-ovi optuženici

U Saboru neće više biti ni bivšeg SDP-ovog gradonačelnika Čakovca Stjepana Kovača, koji ima optužnicu za trgovanje utjecajem i lažnu prijavu da mu se prijetilo smrću.

Kovač je nakon SDP-a otišao u HSS. Sabor ostaje i bez Marine Opačak Bilić, nekadašnjeg ministra zdravstva Rajka Ostojića, Željka Pavića, Irene Šimunić, Sanje Udović te Matka Kuzmanića, koji je jedini ostao u SDP-u.

image

Milorad Pupovac, Dragana Jeckov, Boris Milošević

Damjan Tadić/Cropix

U saborskim klupama nećemo više gledati ni bivšeg potpredsjednika Vlade, SDSS-ovca Borisa Miloševića, koji nosi teret USKOK-ove optužnice za pogodovanje, demokršćanina Gorana Dodiga, u mirovinu ide nekadašnji šef Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja, koji je na kraju izbačen iz stranke, nema ni bivšeg HSS-ovca Željka Lenarta, bivšeg IDS-ovca Marina Lerotića, bivšeg predsjednika Domovinskog pokreta i predsjedničkog kandidata Miroslava Škore, te Ružice Vukovac, nekadašnje mostovke, pa članice Domovinskog pokreta, koja je na kraju završila u klubu s Pravednom Hrvatskom, strankom Milana Vrkljana, piše Jutarnji list

29. travanj 2024 13:27