StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPavina avangarda

HDZ preduhitrio 'Istanbulsku': školarci dobivaju svjedodžbe bez oznake spola i imena roditelja; Pravilnik je potpisao bivši ministar Barišić

23. lipnja 2018. - 15:22

Učenici i učenice osnovnih i srednjih škola na kraju ove 2017./2018. školske godine prvi put će dobiti razredne svjedodžbe na kojima neće stajati – ni oznaka njihova spola, ni imena roditelja.

Ti novi obrasci stigli su u škole, učitelji ih popunjavaju jer već ovih dana svjedodžbe će biti uručene osmašima budući da oni trebaju 26. lipnja početi s prijavama obrazovnih programa za upis u srednje škole. Neki prosvjetari s kojima smo razgovarali ostali su nemalo iznenađeni izgledom svjedodžbi, a u situaciji kada još nisu splasnule uzavrele rasprave o Istanbulskoj konvenciji, čini se da je "papir" bez spola učenika i imena njihovih roditelja dodatno raspirio rasprave po zbornicama.

– Djeca svjedodžbe moraju dobiti, što mi tu možemo. Nas učitelje ionako nitko ni o čemu takvome ne obavještava, pa tako nije ni ovaj put – kaže jedna učiteljica.

Na novoj svjedodžbi, primjerice, za osnovne škole svi podaci ostaju gotovo isti kao i lanjske godine – uz ime učenika stajat će njegov OIB, kada je i gdje rođen, državljanstvo, koji put je upisao razred koji je završio, ocjene iz predmeta i vladanja, broj izostanaka, podaci o školi i ostalo. Međutim, oznaka M ili Ž za spol, kao i imena roditelja/skrbnika djeteta više nema.

Dok se komentari u zbornicama ne stišavaju, iz odgovora Ministarstva znanosti i obrazovanja ministrice Blaženke Divjak dade se iščitati kako novi izgled svjedodžbi nema nikakve veze s tekstom "Istanbulske".

Iz Ministarstva, naime, objašnjavaju kako je takvo rješenje doneseno u Pravilniku o pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji te javnim ispravama u školskim ustanovama, objavljenom 17. svibnja 2017. godine u Narodnim novinama, broj 47/2017, a koji se počeo primjenjivati od 1. rujna 2017. godine.

Taj pravilnik, koliko možemo vidjeti, donio je Pavo Barišić, prethodnik ministrice Blaženke Divjak.

– Sukladno tome, promijenili su se i obrasci javnih isprava i ostale pedagoške dokumentacije koju škola vodi. Prilikom izrade Pravilnika imenovana radna skupina konzultirala se i sa školama, Agencijom za odgoj i obrazovanje i Agencijom za strukovno obrazovanje te je uvaženo i njihovo mišljenje. Što se tiče podataka na svjedodžbama, na istima se nalaze samo podaci potrebni za izdavanje javne isprave o uspjehu učenika/učenice, dok se svi ostali podaci vode u matičnim knjigama škole, kao i dosad – stoji u pismenom odgovoru Ministarstva na naš upit.

Tvrde i kako nove svjedodžbe nisu donijele nikakve nove troškove ni proračunu, ni školama.

– S obzirom da se svjedodžbe ispisuju iz sustava e-Matica, škole od Narodnih novina kupuju prazne obrasce (kao i dosad). Ovisno o vlastitoj odluci, škole kupuju obrasce svake godine ili za više godina, ovisno o broju učenika koji pohađaju školu. Novim Pravilnikom smanjen je broj obrazaca javnih isprava i obvezne pedagoške dokumentacije te sadržajna izmjena istih nije povećala troškove škola – poručuju iz Ministarstva ministrice Divjak.

20. travanj 2024 10:47