StoryEditorOCM

HDZ: Gubimo tradicionalne birače, želimo ih pridobiti uoči izbora, zato zabranjujemo rad nedjeljom

Piše Ivanka Toma/JL
8. svibnja 2021. - 16:51

Zašto je Vlada baš sada odlučila ukinuti rad trgovina nedjeljom, usred ekonomske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, u trenucima kada se moramo boriti za svako radno mjesto i težiti što većem prometu?

U HDZ-u se mogu dobiti dva odgovora. Jedan je službeni i govori o realizaciji programa HDZ-a te balansu između potreba i ustavnih prava poslodavca i radnika, kao i uvažavanju tradicijskih vrijednosti. Drugi odgovor je neslužbeni i govori o kupnji glasova birača, a sve zato što bi se predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u slučaju lošeg rezultata na lokalnim izborima mogao naći u problemima.

- To je dio našeg izbornog programa. Svatko tko je dao podršku HDZ-u, a dobili smo najveću podršku, znao je kako ćemo propisati rad nedjeljom. Svjesni smo činjenice da je Ustavni sud u dva navrata rušio zakonske odredbe koje su definirale rad nedjeljom i zato smo pažljivo pristupili ovom zakonskom prijedlogu, participirajući stavove Ustavnog suda u prijašnjim odlukama - kaže predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

Populistički potez

Upitan zašto baš sada, odgovara da se šest mjeseci pripremaju ove zakonske izmjene. Posao je dovršen, a prijedlog predstavljen koalicijskim partnerima.

- Svjesni smo da se radi o ograničavanju poduzetničkih sloboda, ali Ustav kaže da se određena prava i slobode mogu ograničiti razmjerno potrebama zbog kojih se ograničavaju. Kako bismo zadovoljili ustavne norme, uspostavili smo balans između prava poduzetnika i prava radnika na odmor - objašnjava Bačić.

Poziva se na Konvenciju 106 o tjednom odmoru u trgovini i uredima Međunarodne organizacije rada iz 1957. godine te Europsku povelju o socijalnim pravima, koje kažu da se razdoblje tjednog odmora mora, kad god je to moguće, podudarati s danom u tjednu koji je određen kao dan odmora. U našoj je tradiciji, kaže Bačić, nedjelja dan odmora.

- Vodili smo računa i o gospodarskom aspektu pa smo rekli da je 16 nedjelja radnih, a poslodavac će odlučiti koje će to nedjelje biti - rezimirao je Bačić.

Na pitanje hoće li to pomoći kod lokalnih izbora, odgovara da njihovi birači znaju kakav je stav HDZ-a kad je posrijedi rad nedjeljom.

Neslužbeni odgovor iz HDZ-a glasi drugačije i kaže da je pokretanje procedure izmjena Zakona o trgovini tjedan dana uoči lokalnih izbora populistički potez kojim se nastoje pridobiti tradicionalni birači.

- Posljednjih šest, sedam mjeseci počeli smo gubiti te birače. Došlo je do rascjepa u promišljanju birača i dužnosnika HDZ-a, i to se ovim potezima nastoji premostiti. Ovo je isto kao što je bio covid-dodatak umirovljenicima i podizanje socijalnih naknada - kaže sugovornik iz HDZ koji smatra da dio birača stranci zamjera koaliciju sa SDSS-om.

Prema njegovu mišljenju, to nije rješenje, tim prije što, kako kaže, ekonomski stručnjaci upozoravaju da se ne zatvaraju trgovine nedjeljom jer će to nagomilati desetak tisuća otkaza. Umjesto toga, ističe, treba prisiliti poslodavca da nedjelju posebno plati.

Skretanje pažnje

Lider oporbe, predsjednik SDP-a Peđa Grbin, smatra da je zabrana rada nedjeljom "pokušaj da se skrene pažnja s koruptivnih afera HDZ-a, posebice s podizanja optužnice protiv Lovre Kuščevića".

- Dok zakon ne ugleda svjetlo dana i ne vidimo što se točno predlaže, to neću komentirati - rekao je Grbin.

20. travanj 2024 01:10