StoryEditor
Hrvatska i svijet'Zimsko oboljenje'

Gripa je počela 'ludovati': Ove godine je krenula ranije i žešće nego lani; To ne znači da će raniji i završiti

4. prosinca 2019. - 13:56

Gripa je počela "ludovati" po Hrvatskoj. Kada pišemo "ludovati" mislimo na broj onih kojima je dokazano da su oboljeli od tog "zimskog oboljenja" koje ponekad zna biti i pogubno, pogotovo za one koji se nisu cijepili ili za one koji su imunokompromitirane osobe.

Gripa je u ovoj godini započela u 47. tjednu i u tom prvom tjednu zabilježeno je (dokazano) 20 slučajeva gripe. U drugom 48. tjednu gripe zabilježeno je 60 slučajva gripe, a broj, ukupno, do sada oboljelih, u ovoj godini, od gripe se popeo između 80 i 90 slučajeva koji su dokazani.

Da bi vidjeli razliku u odnosu na prošlu godinu valja napomenuti kako je gripa 2018. započela u 48. tjednu godine (tjedan kasnije negoli ove godine) i u tom prvom tjednu su zabilježena samo četiri slučaja gripe (ove godine 20 slučajeva).

- Istina je, gripa je ove godine krenula ranije i "žešće" negoli prošle godine. Radi se o jakom intezitetu gripe i moram reći da imamo podosta zabilježenih komplikacija gripe, prvenstveno mislim na pneumoniju i encefalitis. Ove osobe oboljele od gripe nisu se cjepile protiv gripe, a moram naglasiti da imamo i dosta slučajeva gripe kod djece. Radi se o soju gripe H1N1, odnosno podtipu Pandemijske gripe iz 2009. godine. To je soj gripe koji cirkulira i ove godine, a zove se Brisbane, prema gradu u Australiji, gdje je prvi puta ustanovljena, govori nam dr. Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog referentnog centra za influencu.

Činjenica da je gripa prije počela "harati" u Hrvatskoj, ne znači da će prije i otići iz Lijepe naše.
- Ranije pojavljivanje gripe dati će gripi mogućnost da se što prije "razmaše", odnosno uhvati maha. To nikako ne znači da će gripa i prije otići iz Hrvatske. Gripa svake godine traje nekako do istog datuma, odnosno do istog dijela godine, kazuje dr. Draženović.

Od ove godine je Hrvatska, po prvi puta za cijepljenje uvezla četverovalentno cjepivo (prije trovalentno) koje bi sve one koji su se cjepili morala štiti od svih sojeva gripe. Naručeno je 360 tisuća doza cjepiva, koje je brzinski razgrabljeno, pa je naknadno naručeno još 30 tisuća doza, koje će jednako brzo "planuti".

- Ne vjerujem da ćemo više imati mogućnosti za naručivanjem novih doza cjepiva. No, svi oni koji se i sada "iz drugog puta" ne uspiju cjepiti, moći će to uraditi, ukoliko u nekoj od ljekarni sami kupe cjepivo, odnesu ga kod svog liječnika i cijepe se. Ljekarne u Hrvatskoj su za svoje potrebe naručile 70 tisuća doza cjepiva i ne vjerujem da su se do sada sve te doze prodale, zaključuje dr. Vladimir Draženović.

Prošle godine gripa je u Hrvatskoj "ubila" 107 osoba, odnosno sve su one, dokazano umrle od komplikacija vezanih uz gripu. Ta brojka od 107 umrlih je tri puta veća, od do tada največe brojke umrlih od gripe u RH, u nekoj od prethodnih sezona gripe.
 

21. lipanj 2021 06:53