StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetAnketa pokazala

Građani više ne žele čekati: Hrvatska treba nabaviti rusko cjepivo Sputnjik V i prije odobrenja Europske unije

Piše Ivana Krnić/JL
7. ožujka 2021. - 22:23

U anketi Jutarnjeg lista čak 82 posto čitatelja izjasnilo se da Hrvatska treba nabaviti rusko cjepivo Sputnjik V, neovisno o odobrenju Europske agencije za lijekove. Do večernjih sati, svoj glas dalo je skoro sedam tisuća čitatelja, samo 14posto  nije za interventni uvoz, a 4 posto ne zna. Unatoč prvotnoj skepsi oko cijepljenja, čak i od Europske agencije za lijekove odobrenih cjepiva, Pfizer, Moderna i AstraZeneca, građani postaju sve svjesniji da je jedini način za normalizaciju života - cjepivo, piše jutarnji.hr.

No, Hrvatska se, kao i ostatak Europe, bori s presporim procjepljivanjem, što uzročno-posljedično dovodi do trećeg vala, ali i brojnih mutacija virusa. Situacija u Europi se pogoršava, a izgledno je da i Hrvatska od blagog porasta skoči u eksponencijalni rast dnevnog broja novooboljelih, barem ako gledamo situaciju izvan granica. Prema stručnjacima, situacija bi u Hrvatskoj mogla eskalirati oko Uskrsa, što dovodi u pitanje i sezonu o kojoj itekako ovisi naša ekonomija.

LOŠA SITUACIJA

Obruč oko Hrvatske se steže, a sad je najgore u Češkoj koja ima više od 1500 zaraženih na 100 tisuća stanovnika u 14-dnevnoj incidenciji, a zdravstveni sustav im je u potpunom raspadu, do te mjere da od susjednih zemalja traže pomoć u zaprimanju bolesnika. Loša situacija je i u Slovačkoj. Italija je zbog pandemije koronavirusa otkazala lokalne i regionalne izbore koji su se trebali održati potkraj proljeća, objavila su dva izvora iz vlade u četvrtak. Usto, zatvaraju se škole u najpogođenijim regijama, a restrikcije kretanja i poslovnih aktivnosti ostaju na snazi. Srbija je preko vikenda uvela strogi lockdown, a pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez situaciju u BiH ocijenio dramatičnom i upozorio da se mogu suočiti sa situacijom u kojoj je bila Italija na početku pandemije. I Slovenija govori o trećem valu epidemije.

Dakle, većina zemalja opet je u ozbiljnom zatvaranju. S druge strane, Nacionalni stožer još ne planira postrožavati mjere. Zasad drže da je situacija stabilna, da se mora pratiti stanje i reagirati ovisno o novom pogoršanju. Sad je sve na lokalnim stožerima koji bi trebali gasiti žarišta i predlagati strože mjere. 

DOKUMENTACIJA

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, koje su nam dostavili jučer, od 27. prosinca 2020. utrošeno je 250.551. doza cjepiva protiv bolesti covid-19, a do sada je u Hrvatsku isporučeno 328.680.

- Dosad je 127.111 osoba cijepljeno jednom dozom, a 61.720 s dvije, znači ukupno ih je jednu ili dvije doze primilo 188.831 - kažu iz HZJZ-a.

 

Da su nezadovoljni brzinom dolaska cjepiva iz Stožera su govorili više puta, zbog čega se počelo ozbiljno razgovarati s Rusijom, a Ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je dokumentaciju na osnovi koje bi Hrvatska agencija za lijekove dala dozvolu za interventni uvoz cjepiva, mimo odobrenja Europske agencije za lijekove. Dio naših sugovornika smatra kako treba naručiti i rusko i kinesko cjepivo jer su sigurna i učinkovita te govore da je cjepivo već trebalo biti naručeno. Drugi pak kažu da bez dokumentacije nema smisla nabavljati cjepivo i da se ne žele zamjeriti Europi. Uvjeravaju nas da Hrvatska, čim stignu nužni dokumenti, za desetak dana može nabaviti velike količine cjepiva, no kad će se to dogoditi - ne znaju.

 

Mađarska je prva u Europi odlučila zaštititi g rađane Sputnjikom, neovisno o mišljenju EMA-e, a sad kad je voda došla do grla Česima i Slovacima, i oni su napravili isto. Za sljedeći tjedan najavljeni su novi razgovori s ruskim vlastima, koje, doznajemo, pripremaju dokumentaciju koja bi zadovoljila europske kriterije.

 

 

 

 

 

26. travanj 2024 10:58