StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOBILJEŽAVANJE OLUJE

General Gotovina: Nikad nije kasno učiniti dobro i pravedno. Milanović poručio: Rat nam je bio nametnut, ali je bio pravedan usprkos posrnućima

Piše Marija Lončar
4. kolovoza 2020. - 21:38

Svečano je, unatoč jakoj kiši koja je nemilosrdno pljuštala, bilo na Kninskoj tvrđavi večer uoči proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 25. obljetnice VRO Oluja gdje je predsjednik države Zoran Milanović priredio prijem za ratne zapovjednike i odlikovao umirovljene generale HV-a te četiri gardijske brigade HVO-a.

Nakon državne himne koju je otpjevala klapa HRM "Sveti Juraj" i minute šutnje kojom je odana počast svim poginulim u Domovinskom ratu, okupljene branitelje i goste najprije je pozdravio umirovljeni general-pukovnik Ante Gotovina.

- Sretan sam što smo svi zajedno u Kninu na tvrđavi u predvečerje velike obljetnice koja nas vraća u ono vrijeme i podsjeća na sve naše ljude. Puno je vremena prošlo od završetka rata, ali nikada nije kasno učiniti dobro i pravedno i zato zahvaljujem predsjedniku Zoranu Milanoviću koji je odlučio odlikovati časnike iz Domovinskog rata – kratak je bio Gotovina.

Predsjednik Milanović svoj je govor pak počeo citirajući Stari zavjet i podsjećajući kako sve ima svoje vrijeme.

- Dvadeset i pet je godina prošlo od rata i vrijeme je da se okupimo i budemo zajedno, da se podsjetimo. To je bio mali broj ljudi, malo dobrih ljudi koji su učinili tako puno za Hrvatsku. Vrijeme je da se podsjetimo i kako nam je rat bio nametnut, ali je bio pravedan usprkos posrnućima. Bilo je pokušaja da se hrvatski oslobodilački rat prikaže kao zločinački pothvat, ali srećom to nije uspjelo – kazao je Milanović.

Domovinski rat, ponovio je, bio je pravedan, iako težak i krvav, pa se ne može očekivati da ga svatko doživi na isti način, zaključio je Milanović.

Svoju odluku da odlikuje i postrojbe HVO-a Milanović je pak objasnio časti koja je, eto, pripala njemu.

- To je naš dug časti, jedno veliko hvala. To što do sada to nije napravljeno ništa ne znači, jer nikada nije kasno. Danas, 25 godina kasnije gledamo unatrag, ali i unaprijed. Ratovi su gotovi i Hrvatska ih je za jedno vrijeme dobila – naglasio je, među ostalim, Milanović.

Za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zasluge u izgradnji Oružanih snaga (OS) te za osobite uspjehe u vođenju i zapovijedanju postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske, Milanović je kao vrhovni zapovjednik OS-a, Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom odlikovao umirovljenog general-pukovnika Miljenka Crnjaca, umirovljenog general-pukovnika Đuru Dečka, umirovljenog general-pukovnika Marijana Marekovića, umirovljenog general-bojnika Rahima Ademija, umirovljenog general-bojnika Luku Džanka, umirovljenog general-bojnika Nojka Marinovića, umirovljenog general-bojnika Damira Krstičevića, umirovljenog general-bojnika Vinka Vrbanca i umirovljenog brigadnog generala Antu Kotromanovića.

U ime olikovanih zahvalu je uputio Đuro Dečak istaknuvši kako mu je posebno drago što su među odlikovanim i "suborci iz Bosne i Hercegovine".

A za iskazano junaštvo u Domovinskom ratu, Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovane su 1. gardijska brigada HVO-a Ante Bruno Bušić – Livno, 2. gardijska brigada HVO-a iz Mostara, 3. gardijska brigada HVO-a Jastrebovi iz Viteza, 4. gardijska brigada HVO-a Sinovi Posavine i Specijalna policija MUP-a HR HB.

Primanju zapovjednika na Kninskoj tvrđavi prethodila je završna svečanost druge Pilot obuke za razvoj vođa „Marko Babić" u kojoj je sudjelovalo 60 izabranih kandidata od 110 prijavljenih. U obuci koja je počela krajem svibnja uz dočasnike uključilo se i troje časnika te jedna časnica. Dolazak na Kninsku tvrđavu kulminacija je njihove obuke, nakon što su iz vojarne Josip Jović u Udbini do Knina prepješačili 90 kilometara.

18. travanj 2024 21:23