StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZapočeo program

Gotovina dočekan pljeskom: Hrvatska se razvija i gradi u modernu europsku demokraciju Plenković: Pružili smo ruku pomirbe

Piše PSD
5. kolovoza 2020. - 09:41

NOVO 10:48 Na Trgu govori premijer Andrej Plenković.

Uvijek je poseban osjećaj govoriti iz Knina, kazao je Andrej Plenković u Kninu.
Oluja je porazila velikosrpsku politiku Slobodana Miloševića. Pretpjeli smo ogromnu štetu, Hrvatska je izgubila 15 godina razvoja. Oluja je bila pravno legitimna i nužna. Bila je imperativ za razvoj društva.
Oluja je bila prekretnica za mir. Ona je naša najveća pobjeda.
Moramo biti zahvalni.

10:35 Gotovinin izlazak pred govornicu dočekan je pljeskom:

-Četvrt stoljeća je prošlo. Imam čast obratiti vam se danas. Čestitam vam Dan domovinske zahvalnosti. Ono za naš narod sudbonosno vrijeme zauvijek nas je povezalo, hrabrost, upornost, zajedništvo pod vodstvom Franje Tuđmana, Gojka Šuška i svih ostalih, Janka Bobetka bile su presudne odlike da u nepovoljnim okolnostim gradimo vojsku koja je spremna obraniti se i stvoriti pretpostavke za trajni mir.

Strahote rata, godine patnji, stradanje nevinih...- dodao je Gotovina.

S ponosom i tugom sjećamo se naših prijatelja, poginulih suboraca.

Hrvatska se razvija i gradi u modernu europsku demokraciju koja brine o najmanjima i najpotrebnijima jer oni su ogledalo stanja našeg društva.

Ostvarit ćemo sve ciljeve, uz Božju pomoć.

10:15 Nakon što su pročitana imena poginulih i nestalih pripadnika u Vojno-redarstvenoj operaciji Oluja, održana je minuta šutnje, a zatim je iznad Kina preletio borbeni zrakoplov MiG21. U tijeku je polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomenik "Oluja 95" na Trgu. Vijenac zajedno polažu Milanović, Plenković, Gordan Jandroković i Ante Gotovina. Na spomenik 25 ruža položilo 15 djece poginulih hrvatskih branitelja, u pratnji Gotovine i 10 djelatnih vojnika HV-a. Molitvu za poginule i nestale u Domovinskom ratu predvodi vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan.

Čita se povjesnica VRO Oluja. Prije čitanja zvonila su kninska zvona. Ispaljuje se 25 počasnih plotuna iz šest artiljerijskih oruđa. Uzvanici na Trgu prate program s tvrđave preko videozida. Prvo obraćanje ima general Ante Gotovina. Između njega i premijera Andreja Plenkovića mjesto je zauzeo predsjednik RH Zoran Milanović.

{embed_photo}1490284{/embed_photo}

PRIJE:

Na Trg Ante Starčevića u Kninu stižu prvi članovi Vlade; ministri Vili Beroš, Radovan Fuchs, Ivan Malenica, Gordan Grlić Radman i Zdravko Marić. Tu su i generali Ljubo Ćesić Rojs, Rahim Ademi, te Pavao Miljavac. Na Trgu je trenutačno oko stotinu uzvanika, a jedino Beroš nosi masku. Stigao je i Andrej Plenković s ostatkom Vlade. Nema ni pljeska ni zvižduka. Tu su i general Ante Gotovina, te Boris Miloševoić, potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a.

20. travanj 2024 14:14