StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnisu svi oduševljeni

Gorak okus pobjede: Vučić nije dočekao čestitke iz vodećih država EU-a, ali još više boli šutnja ‘velikog vođe‘

Piše vijesti sd
20. prosinca 2023. - 21:40

Izbornu pobjedu liste koja je nosila ime srpskog predsjednika Aleksandra Vučića među prvima je čestitao mađarski premijer Viktor Orban.

"Srbija se neće zaustaviti. Čestitke predsjedniku Vučiću i članovima njegove liste na njihovoj uvjerljivoj pobjedi“, napisao je Orban na društvenoj mreži.

Vučiću je čestitku uputio još jedan autokrat, predsjednik Azerbejdžana Ilhan Alijev, piše beogradski danas.

"Izborni rezultati jasno odražavaju visoko uvažavanje i podršku vašeg naroda politici koju provodite za razvoj i prosperitet Srbije, pokazujući značajno poverenje koje imaju u vas“, naveo je Alijev u pismu čestitke Vučiću.

Međutim, osim "odomaćenog" Milorada Dodika i Bojka Borisova, bivšeg premijera Bugarske, Vučić se baš ne može pohvaliti aplauzima i čestitkama iz regije.

Ali ono što ga sigurno još više boli je to što je dozu opreza pokazala i službena Moskva, pa je umjesto čestitke stigla samo izjava glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova - da Rusija pomno prati i pozdravlja uspjeh stranke predsjednika Srbije.

Šuti i nekadašnji veliki prijatelj "naprednjaka" Aleksandar Lukašenko, predsjednik Belorusije, koji je ne tako davno Vučića optužio za političko licemjerje.

Za razliku od ranijih izbora, kad je pobjedu predsjedniku Srbije čestitao osobno predsjednik Kine, Xi Jinping, ovoga puta čestitka je došla s nešto niže razine, iz Ministarstva vanjskih poslova Kine.

Mnogi se još sjećaju kada je prije 12 godina Europska unija, u zajedničkom priopćenju Europske komisije i Europskog vijeća, tri sata prije zatvaranja birališta, Tomislavu Nikoliću čestitala pobjedu na predsjedničkim izborima u Srbiji.

Takve čestitke iz Europe danas nema. Nije se tim povodom oglasio niti Emmanuel Macron, predsjednik Francuske, za kojega Vučić tvrdi da mu je prijatelj s kojim "razgovara sate i sate", a nije stigla niti čestitka iz Njemačke, čije je ministarstvo vanjskih poslova izbore u Srbiji okarakterizaralo kao sporne. Nema čestitanja ni iz Italije, čija je premijerka boravila u Srbiji baš neposredno pred parlamentarne izbore, piše danas.

30. travanj 2024 23:43