StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetkretanje hrvata

Google prati koliko poštujemo mjere distanciranja: Dalmatinci su najdiscipliniraniji, ali ne svi, mnogi upute nisu ozbiljno shvatili

Piše J. V.
12. travnja 2020. - 08:45

Koliko nam naši mobilni uređaji zadiru u privatnost, prate li nas, prisluškuju li nas?

Dok takva pitanja vječno izazivaju rasprave i nelagodu javnosti, velike svjetske kompanije ne kriju da svoje korinike promatraju u svrhu unaprijeđenja usluga. Za vrijeme pandemije koronavirusa neki na taj način i sudjeluju posredno u mjerama koje se donose u određenim regijama, pa i čitavim državama.

Googleova "COVID-19 Community Mobility" usluga je koja prikazuje kretanja korisnika, a nedavno je izašao izvještaj i za Hrvatsku. Sve u svrhu pomoći zdravstvenim organizacijama koje rade na donošenju mjera, popuštanju i postrožavanju istih, objavili su u kojim postotcima Hrvati posjećuju šoping centre, trgovine i ljekarne, parkove, svoja radna mjesta, stanice za tranzit te koliko borave u svojim domovima.

Drugim riječima, prikazuju koliko se poštuju mjere. Prikazani su odnosi po županijama, a neki su rezultati prilično zanimljivi. Napominju kako su podaci anonimni te da se razlikuju od regije do regije, budući da se i sam život korisnika različitih dijelova države uvelike razlikuje. 

Bez mnogo duljenja, evo što je otkrilo posljednje Googleovo izvješće o kretanju.

U razdoblju između 15. ožujka i 6. travnja kad je izvješće izašlo, posjeta je u šoping centrima, restoranima i sličnim objektima u Hrvatskoj opala za 76%, a u trgovinama i ljekarnama dodatnih 46%. 30% manje je posjeta parkovima, dok se i odlasci na radna mjesta smanjuju za čak 44%. Jedina stavka koja raste boravak je u kućama, ona se popela za 13%.

image
Google Community Mobility Hrvatska

Zanimljiv je i pregled po županijama. Dok se u gradu Zagrebu broj onih koji posjećuju parkove ne smanjuje (smanjio se za svega 10%), u Dalmaciji su se korisnici pokazali prilično discipliniranima kad su u pitanju javne površine. Barem sudeći po ovom izvješću.

U Dubrovačkoj županiji posjeta javnim površinama opala je za dodatnih 49%, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji 25%. Što se ostatka Dalmacije tiče, čini se da građani i ne poštuju zabranu vanjskog kretanja - u Šibeniku je boravak "vani" pao za  samo 9%, a u Zadru pak 13%.

image
Google Community Mobility SD županija

Ovdje pogledajte čitav izvještaj.

24. travanj 2024 10:21