StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnigdje bez kišobrana

Golemi oblak se približava Dalmaciji, u idućim satima obilne oborine zahvatit će i Šibenik: evo detaljne prognoze

Piše Ivan Šolić - Mali Vakula
5. prosinca 2023. - 13:04

NEOBIČAN (REKORDAN) METEO-VIKEND

Kad bismo sva meteorološka uzbuđenja kojima smo svjedočili posljednjih dana stavili "na papir", dvije kartice teksta ne bi nam bile dovoljne, stoga ćemo izdvojiti samo najzanimljivije trenutke. Možda vam se ponekad čini da su najave vremena napuhane, primjerice u subotu, kad smo najavili ekstremnu toplinu za prosinac. No kako bismo vas uvjerili da to ipak nije bio senzacionalizam, nego realna prognoza, spomenut ćemo podatak kako je Split u subotu oborio rekord najtoplijeg prosinačkog dana koji je datirao iz ne baš tako davne 2014. godine. (Čekamo još službenu potvrdu.)

image

Očekuju nas velike oborine METEOADRIATIC

image

U idućim satima stižu obilne oborine METEO.hr

U subotu smo izvještavali o nesvakidašnjoj temperaturnoj anomaliji i neobičnoj temperaturnoj razlici na svega 500-ak kilometara, jer dok je Split "lovio" toplinski rekord, u Varaždinu se stvarao snježni pokrivač. U Slavoniji, koja je bilježila preko 20 °C, ta je razlika bila još neobičnija; naime, ondje se na svega 10-ak kilometara stvorila razlika u temperaturi od nevjerojatnih gotovo 20 °C. Bez dvojbe, neobičan (meteo) slučaj koji će se u meteorološkom svijetu još dugo prepričavati... Poslije rekordne topline, preko noći stigla je zima, a s prvim danom novog tjedna mraz je okovao Zagoru. Temperatura se noću spustila i ispod -5 °C, a kape i tople jakne postale su dobrodošao modni rekvizit u điru splitskim ulicama.

image

Ivan Šolić Mali Vakula, snimio: Paun Paunović/Hanza Media

EURO-METEO IZVJEŠTAJ - SNIJEG KOJI JE IZNENADIO NIJEMCE?

Snijeg i led okovali su (i, čini mi se, čak pomalo i zatekli) snježne europske prijestolnice. TV dnevnici su se natjecali tko će bolje dočarati atmosferu "snježnog armagedona" u Njemačkoj, Austriji, Nizozemskoj... A posebno se istaknuo München, s više od pola metra snijega, kakvog se na samom startu zime ne sjećaju ni najstariji Nijemci. Posebno su nam neobični bili izvještaji naših sunarodnjaka iz Münchena, koji su dojavljivali o, citiramo: "prometnom kolapsu, cestama koje se ne čiste, zatvorenim sajmovima, vlakovima koji ne voze i busovima koji se ne usude voziti..." Kad to sve pročita, čovjek ima osjećaj da snijeg nije pao u Njemačkoj, nego kod nas doma... Dok Nijemci lopataju, živa u termometru u dalekom Sibiru spustila se ispod -50 °C, a količine snijega koje su pale (30-ak cm) iznenadile su i Moskvu. Možda vam se sve to skupa čini toliko daleko, ali vjerujte, sve to kasnije mogu biti "okidači" koji će usmjeriti razvoj sinoptičke situacije na našem području. Za kraj ovog euro-meteo izvještaja, čini nam se, klimatske promjene zaplesale su valcer u Europi.

image

Visina snijega u srijedu ujutro

PROGNOZA - STIŽE CIKLONA, SNIJEG NA KONTINENTU!

Postupan pad tlaka zraka nagovještava dolazak ciklone s kojom će na naše područje u poslijepodnevnim satima stići lokalno i obilnija kiša, pljuskovi i grmljavina. Na širem splitskom području prognozirana količina oborina premašuje (obilnih) 30 l/m². U idućim satima istočnjak i jugo će jačati, a novost je da ovaj put vjetar ipak neće "raspiriti" temperature; uz oborine, bit će svježe, a u Zagori bogme i prohladno uz "mršave" jednoznamenkaste temperature zraka.

Spomenimo kako će se na dalmatinskim planinama akumulirati nove količine snijega, što je svakako lijepa vijest za planinare ljubitelje zime. Ako danas u poslijepodnevnim satima planirate put prema unutrašnjosti, pozivamo vas na oprez i redovito praćenje priopćenja DHMZ-a i HAK-a o stanju na cestama, budući da će u unutrašnjosti domovine, u kasnim poslijepodnevnim, a osobito u večernjim satima kiša prelaziti u snijeg uz formiranje snježnog pokrivača,

OD SRIJEDE STABILIZACIJA, PREMA VIKENDU SVE VIŠE OBLAKA...

U srijedu očekujemo porast tlaka zraka, postupno razvedravanje tijekom dana i stabilizaciju vremena, koja će obilježiti veći dio tjedna. U početku uz više sunčanog razdoblja, da bi prema vikendu, zbog blizine jednog sustava u Sredozemlju, naoblaka porasla, ali ona će uglavnom biti dosta sterilna. Kako smo i najavili prošlog tjedna, iduće prosinačke dane u Dalmaciji obilježit će temperature primjerene razdoblju godine u kojem se nalazimo. Noći će u Zagori biti hladne uz pojavu mraza, a topla odjeća će u jutarnjim satima, bome, trebati i uz obalu i na otocima. Dnevne temperature uz obalu do 11 °C, a u Zagori jednoznamenkaste. Iduće dane obilježit će sjeverna strujanja zraka (bura), koja će, istaknimo to, u četvrtak vjerojatno biti na udare i jaka. Signali za hladan klimatološki početak prosinca pokazali su se dobrima, a uskoro ćemo objaviti i signale vremena za Božić, a do tada – maštajte...

image

Ivan Šolić Mali Vakula, snimio: Paun Paunović/Hanza Media

03. svibanj 2024 20:07