StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNove avanture

Gdje su Todorići i čime se bave nakon Agrokora: sin ulaže u solarnu energiju i restorane, kći u agenciju za marketing, a otac priprema vlastitu obranu?

Piše JL
3. srpnja 2017. - 20:37

Najmlađi sin Ivan Todorić okrenuo se biznisu sa solarnom energijom i restoranima Good Food, kći Iva Balent otvorila je novu agenciju za marketing Srculence, Ante Todorić navodno traži posao u inozemstvu, a Ivica Todorić još je aktivan u tvrtkama koje su vlasnici koncerna te navodno priprema vlastitu obranu.

To je, ukratko, ono što je vidljivo na javnim servisima, a ostalo je od golemog biznisa obitelji Todorić, kojim su donedavno upravljali. Tvrtka Ivana Todorića Sun Energy d.o.o. smjestila se na zagrebačkoj adresi u Teslinoj ulici 7, gdje je i restoran Good Food čiju franšizu planiraju širiti te navodno traže nove prostore, piše Jutarnji list.

Tvrtka Pet-it-duo, preko koje posluju restorani, registrirana je za djelatnosti “restorana i ostalih objekata za pripremu i posluživanje hrane”, a njezini su osnivači građevinski poduzetnik Davor Petriš, Kazimir Krnjić (koji je ujedno i direktor) te tvrtka Sun Energy u kojoj su suvlasnici Ivan Todorić i tvrtka Agrofructus (Denisa Matijevića koji je u suvlasništvo ušao u posljednjih mjesec dana) koja je bila glavni dobavljač voća i povrća za Agrokor.

Poduzetnik Matijević rekao nam je da je “Agrofructus znatno prije lex Agrokora ispregovarao ulazak u suvlasništvo tvrtke Sun Energy, koja je proizvođač električne energije, a isto je tako suvlasnik tvrtke Pet-it-duo, koja ima lanac Good Food restorana”.

Promotor proizvoda

- Sada je posao realiziran do kraja u smislu vlasničkih odnosa. Pet-it-duo je u ekspanziji, orijentiran je na pripremu i prodaju zdrave hrane, domaćeg porijekla, i kao takav uklapa se u razvoj prodajnih kanala koje Agrofructus radi, a i jako je dobar promotor naših proizvoda, iz čega proizlaze višestruki sinergijski efekti. Zadnja događanja oko Agrokora, smanjenje prodaje, samo su dodatno ubrzala realizaciju cijelog posla. Osim sinergijskih efekata, Agrofructus ovom akvizicijom diverzificira vlastiti portfelj - rekao nam je Matijević iz Agrofructusa te dodao da je njegova tvrtka s obitelji Todorić poslovno vezana.

- I to dugi niz godina, a novonastala situacija nije promijenila moj poslovni niti osobni pogled na obitelj Todorić - rekao je poduzetnik Matijević.

Ivan Todorić je do 2015. godine bio član društva Pet-it-duo. Prije je poslovanje restorana, pretpostavlja se, išlo preko tvrtke Pet-it-uno u kojoj su bili Petriš i njegov Pet-prom te Krnjić, ali ta tvrtka je u prosincu 2016. godina otišla u stečaj, a prije toga su podnijeli prijedlog za predstečajni postupak, no nikad nisu dostavili svu potrebnu dokumentaciju.

Radilo se o dugu od 2,7 milijuna kuna, iako je tvrtka prijavljivala prihode od primjerice 5,4 milijuna kuna (2014.) te 1,7 milijuna kuna (2016.). U novoj tvrtki Pet-it-duo prijavljeno je 2016. godine bilo 25 zaposlenika, a prihod su prijavili u visini od 8,6 milijuna kuna. Također je u financijskim izvješćima vidljivo da su se vjerovnici Pet-it-una naplatili na teret Pet-it-dua u iznosu od 2,5 milijuna kuna.

Tvrtka Sun Energy prijavljena je kao društvo za proizvodnju, distribuciju i trgovinu električnom energijom, ali u Hrvatskoj na tom tržištu ne prodaje. U njoj je direktor Juraj Kolovrat, a član društva je Ivan Todorić, osnivači tvrtke su Agrofructus (Matijevićev) i Ivan Todorić, i to od lipnja ove godine, ranije su osnivači bili Ivan Todorić i Agrokor-energija. Tvrtka uredno posluje u posljednje tri godine, a prošle je godine prijavila prihod od 4,7 milijuna. Poznato je da je Iva Todorić ubrzo nakon odlaska iz koncerna osnovala tvrtku Srculence na adresi Voćarska 53, gdje je njezina majka Vesna Todorić naslijedila stan.

Tvrtka Talent

Srculence je registrirano za čitav niz aktivnosti - od trgovine, poslovnog savjetovanja i promidžbe, preko prodaje nekretnina, energetskog certificiranja, turizma i cateringa, pružanja medijskih usluga, pa sve do usluga kreditiranja. S Balent se isprva povezivala tvrtka Talent studio koju su u veljači ove godine osnovale su tri djelatnice Agrokora bliske marketingu na adresi sjedišta Agrokora, a nedavno je preseljena. Iako je Balent za Jutarnji list u travnju ove godine demantirala da razmišlja o odlasku iz koncerna, rekavši da je samo riječ o kuloarskim pričama, ispostavilo se da ga je ubrzo nakon toga napustila.

- Potpuno sam posvećena svom trenutnom poslu u Agrokoru, gdje namjeravam i dalje ostati - izjavila je tada Balent. Tvrtka Talent studio osnovana je u veljače ove godine, a temeljni kapital iznosi 20 tisuća kuna, a osnivačice su tri djelatnice Agrokora. O pojavi Talent studija pisali su i slovenski mediji, Siol i Večer pisali su kako su početkom travnja u Mercatoru otkriveni navodno štetni ugovori, napomenuvši kako je o tome raspravljala i Uprava Mercatora.

Navodno se ugovori Talent studija nalaze na vještačenju. Ante Todorić, koji je u koncernu bio najaktivniji, ovih je dana, navodno, krenuo u potragu za poslom, i to, spekulira se, u inozemstvu.

Njihov otac Ivica Todorić za to vrijeme aktivno prati sve što se događa s Agrokorom te je, neslužbeno doznajemo, stalno u kontaktu s odvjetnicima, pravnicima, ekonomistima.

- Moglo bi se reći da priprema svoju obranu, prati tko istupa, kako, tko mu je ostao lojalan, tko nije, na koga može računati u kojem slučaju i, naravno, u stalnom je kontaktu s odvjetnicima, pravnicima, ekonomistima s kojima se savjetuje oko svih pitanja - kaže nam izvor.

Povezane tvrtke

Poslovno je Todorić još aktivan u sudskom registru u tvrtki Agrokor projekti, čiji je osnivač i osoba ovlaštena za zastupanje. Tvrtka je 2016. ostvarila 10,5 milijuna kuna prihoda te 12,6 milijuna kuna rashoda. Ta tvrtka povezana je s nizozemskim trgovačkim društvima koja su također u Todorićevu vlasništvu, a vlasnici su koncerna.

Tvrtka Adria Group B.V. i Adria Group Holding B.V. iz Nizozemske imaju u vlasništvu 95,52 posto dionica zagrebačkog koncerna, a vlasnik tih kompanija je Todorić.

Tvrtka Agrokor projekti d.o.o. iz Zagreba, u kojoj je, pak, Todorić jedini osnivač i član društva, ima temeljni kapital u iznosu od 5,3 milijarde, piše Jutarnji list.

19. travanj 2024 13:08