StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetšto se događa?

Gdje su ‘nestali‘ promili? Banožić ih je u 6.47h imao 0.21; Domovinski pokret: ‘Nalaz je lažiran, imamo dokaze!‘

Piše vijesti sd
15. studenog 2023. - 12:16

Niti pet dana od tragične nesreće u kojoj je sudjelovao bivši ministar obrane Mario Banožić, a u kojoj je život izgubio 40-godišnjak nisu potpuno razjašnjene okolnosti je li Banožić imao alkohola u krvi.

Naime, pojavile su se informacije kako je Banožić u vinkovačkoj Županijskoj bolnici imao 0.21 promil alkohola u krvi, da bi mu se tek u KBC Osijek izvadila krv i urin koja je otišla u Centar za vještačenje Ivan Vučetić.

Jutarnji list ima preslik nalaza Maria Banožića koji je sačinio medicinsko-biokemijski laboratorij vinkovačke Opće bolnice i koji je potpisala voditeljica; piše da je uzorku krvi koji je iz Objedinjenog hitnog bolničkog prijema upućen na toksikologiju kod Marija Banožića ustanovljena koncentracija od 0,21 promila alkohola u krvi i to pomoću uređaja Beckman Coulter AU serija; Metode (unzim-imunostest) kolorimetrija. PIše da je korištena metoda enzim-imunostest te da je uzorak primjljen 11. studenog u 6:52 a validiran u 7:51 sati.

S obzirom na funkciju koju je obnašao Banožić Jutarnji list objavljuje dokument, iz kojeg su izostavljeni svi ostali parametri osim onih koji se odnose na prisutnost alkohola u krvi jer smatra da je to u javnom interesu. To nije original dokumenta, koji bi svakako trebao biti dostupan nadležnim državnim tijelima koji moraju potvrditi njegovu autentičnost.

image
Ivan Peric/Cropix

Osim toga, s obzirom na to da je u tom dokumentu naveden identitet liječnice koja je uputila uzorak s Objedinjenog hitnog bolničkog prijema u laboratorij, kao i voditeljice laboratorija i medicinske tehničarke koja je radila analizu kroz obavijesne razgovore može se ustanoviti autentičnost dokumenta, slijed njegova nastanka te kako je i po čijem nalogu krv poslana na analizu u medicinsko-biokemijski laboratorij.

Nadalje, točno se može utvrditi tko je dao nalog da se radi i analiza na prisutnost alkohola u krvi, te je li itko i tko osim liječnika i kada bio upoznat s rezultatima tog nalaza.

image

Dio nalaza Marija Banožića iz vinkovačke bolnice

Screenshot/jl/

O tom nalazu ovih dana se i pisalo, ali nakon što je Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru jučer priopćilo da je 13. studenog 2023., tijekom poslijepodnevnih sati, zaprimilo rezultate toksikološkog vještačenja (alkohol, droga, psihotropne tvari i lijekovi).

Uvidom u izdane naloge i dokumentaciju s točnim datumima i vremenima izuzimanja potrebnih uzoraka u Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima, kod osumnjičenog 44-godišnjeg vozača osobnog vozila, u trenutku prometne nesreće, nije utvrđena prisutnost alkohola ili prisutnosti droga, psihotropnih tvari i lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti osumnjičenika‘, smatramo kako je u interesu javnosti objaviti taj dokument koji govori suprotno od onoga što proizlazi iz priopćenja Županijskog državnog odvjetništva, a tim više jer je i tužiteljstvo nakon objava u medijima da je Banožić u trenutku nesreće, prema nalazima ipak imao alkohola u krvi, a koje su se također pozivale na rezultate nalaza uzoraka krvi uzetih u Vinkovcima i Osijeku naložilo nadležnoj policijskij upravi policiji provođenje izvida radi provjere njihove točnosti.

A u zagrebačkom KBC-u raspitali smo se kako ide procedura provjere je li osoba alkoholizirana u trenutku prometne nesreće.

- Procedura je sljedeća. Kada zaprimimo pacijenta s traumom iz prometne nesreće na odjel dolazi policija koja nam daje ‘škarnicl‘ s formularima i priborom. Odmah se pacijentu vadi krv i kateterizira za urin. Na formular se napiše ime i prezime, djeluje li da je osoba pod utjecajem droge ili alkohola. Koje smo lijekove dali, anestetike, kako bi se pokazalo što je točno u krvi. nakon što sve upišemo, uzorci krvi i urina se zapečate i predaju policiji s potpisom liječnika - kaže za Jutarnji list anesteziolog i reanimatolog iz jedinice za intenzivno liječenje.

Dodaje kako se nekad retrogradno može izračunati kolika je koncentracija alkohola u krvi, ali da se to ne može napraviti ako se naknadno utvrdi da je koncentracija nula.

Inače, Mario Radić iz Domovinskog pokreta na današnjoj je prescici stranke kazao da je nalaz krvi Marija Banožića nakon prometne nesreće - lažiran.

“Dat ću vam podatak koji će sigurno goriti. Ponovno govorim o kršenju zakona. Danas ili sutra će izaći podatak, siguran, da je Banožić imao alkohola u krvi i ovih dana mi smo pozivali sve službenike, i DORH-a i policije, bolnice, da im se ne ponovi slučaj Dekanić… Nažalost, poslušnost prema HDZ-u je jača od priziva savjesti. Već sam dobio papire sa svih strana. Zanima me kako će odgovoriti, 15 ljudi je znalo sve i bilo je prikrivanje. Vidjet ćete dokaze. Da nisam siguran u točnu priču, ne bih to govorio. Ponavljam, nemojte kršiti zakon. Kršili ste ga kod Dekanića, vidjeli smo kako je završilo, i sad će biti tako kod Banožića. Toliko o velebnom razrješenju ministra i nesnalaženju oporbe. Svoje sam rekao i vidjet ćete uskoro jesam li u pravu ili nisam”, istaknuo je Radić.

image

Banožićev terenac potpuno je smrskan

28. travanj 2024 18:44