StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUTRKA S VREMENOM

Francuzi su danas razmatrali zaustavljanje potrage za kapetanom Miškićem i njegovom posadom: Srećom, akcija ipak ide dalje, barem još nekoliko dana

Piše Goran Penić, Tomislav Kukec/Jutarnji list
11. listopada 2019. - 19:46

Specijalizirani potražni brod Alp Striker i još pet brodova i danas su bez prestanka češljali područje između Martiniquea i Afrike na sjevernom Atlantiku u potrazi za hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem te još šest pomoraca nestalih nakon havarije broda Bourbon Rhode.

Potraga, na žalost, dosad nije dala nikakve rezultate.

Iako je francuska sklužba CROSS AG, agencija za traganje i spašavanje na moru koja pokriva to područje, danas razmatrala zaustavljanje akcije, odlučili su da će potragu ipak nastaviti, barem do ponedjeljka.

Kako je za Jutarnji list potvrdio Oualid Sahtout, šef ureda za informiranje pri francuskom ministarstvu unutarnjih poslova zadužen za prefekturu Martinique, brodovi će i dalje ploviti oko područja gdje bi se, prema satelitskim snimkama koje je tamošnjim službama poslala Europska agencija za sigurnost mora (EMSA), mogla nalaziti splav sa Miškićem i šest kolega.

Ta je agencija nove snimke optičkih i terestrijalnih radara sa svojih pet satelita dobila poslijepodne no one su, na žalost, bile beskorisne jer je nad oceanom vladala naoblaka koja je satelite spriječila da snime išta konkretno.

Sateliti nastavljaju snimanje na tom području, a svaka nova snimka iščekuje se s nestrpljenjem, jer je svima jasno kako se, ako su pomorci živi, radi o utrci s vremenom.

Prema informacijama portala Marine Traffic, koji prikuplja podatke sa satelita i pomorskih radara, svi brodovi uključeni u potragu tijekom dana su često mijenjali smjer, a ALP Striker veći dio dana proveo je ploveći gotovo pa maksimalnom brzinom od oko 16,5 čvorova.

Sahtout je za Jutarnji rekao i kako francuske vlasti razmatraju uključivanje vojske u akciju spašavanja. Nije precizirao znači li to da bi se u potragu uključili samo vojni brodovi ili i zrakoplovi, a odluka bi trebala biti donesena tijekom vikenda.

Postavilo se i pitanje raspolaže li splav, na kojoj bi se Miškić i kolege trebale nalaziti, ikakvim lokacijskim uređajem kakav je uobičajen na brodovima. Od iskusnog kapetana doznajemo kako većina splavi nema takve uređaje jer ih je nemoguće "umotati" u splav dok je ona na brodu. Ističe kako su mornari, ako su još živi, sigurno opremljeni dovoljnom količinom signalnih baklji i raketa.

- No, oni te baklje sigurno neće koristiti osim ako u tome ne vide smisao, Nema nikakvog smisla ispaliti i potrošiti signalnu raketu usred pučine. To ćeš napraviti samo ako postoji mogućnost da će signal netko vidjeti, brod ili zrakoplov - otkriva.

Kaže kako se, unatoč nekim negativnim komentarima u javnosti, akcija potrage za Miškićem može smatrati jednom od opsežnijih, te pohvaljuje francuske službe zbog nje.

19. travanj 2024 14:31