StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNakon napada u Nici

Francuska proglasila najviši stupanj opasnosti od terorizma; policija spriječila treći napad od jutros

Piše PSD
29. listopada 2020. - 17:38

Muškarac naoružan nožem uhićen je kod crkve u Sartrouvilleu, a pretpostavlja se da je planirao teroristički napad sličan onome koji se jutros dogodio u Nici, gdje je radikalni islamist nožem ubio najmanje troje ljudi, odrubivši pritom glavu jednoj ženskoj osobi.

Francuski mediji otkrivaju da je policiju alarmirao otac potencijalnog napadača u Sartrouvilleu, koja ga je potom brzo uhitila. 

Francuske vlasti su u međuvremenu proglasile najvišu razinu terorističke opasnosti. Podsjetimo, nakon Nica, policija u Avignonu ustrijelila je još jednog napadača u zasebnom incidentu. 

U Nicu je tijekom poslijepodneva stigao i francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je izjavio kako je "u tijeku napad islamista na Francusku". Kazao je i da se očekuje izlazak vojnika na ulice.

Val napada zaredao je nakon ubojstva prosvjetara Samuela Patyja, koji je učenicima pokazao jednu od "spornih" karikatura proroka Muhameda. Potom je u obranu slobode govora pozvao i predsjednik Macron, i to je očito bio okidač za radikalne islamiste da krenu u sumanute mrzilačke pohode diljem Francuske, a danas je izboden i stražar francuskog konzulata u Saudijskoj Arabiji. 

19. travanj 2024 18:47