StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetGONG nakon uhićenja Tomislava Sauche:

Fiktivni putni nalozi Milanovićeve Vlade još su jedna pljuska građanima umornima od korupcije

Piše PišeHINA
10. veljače 2017. - 17:08


Povodom afere u kojoj DORH tereti Tomislava Sauchu, predstojnika ureda u bivšoj Vladi Zorana Milanovića, da je putem lažnih naloga otuđio više od pola milijuna kuna, GONG je najoštrije osudio "tešku i primitivnu zloupotrebu novca građana na najvišoj državnoj razini", ustvrdivši da su fiktivni putni nalozi tadašnje Vlade "još jedna pljuska građanima umornima od korupcije".

Iz GONG-a pozivaju da se uz žurno utvrđivanje kaznene odgovornosti bivšeg visokog dužnosnika Tomislava Sauche, dodatno utvrdi politička odgovornost unutar SDP-a.

-Očekujemo da se Tomislav Saucha hitno (samo)isključi iz političkog i stranačkog života, a daljnja istraga utvrdi gdje je novac završio - poručuje GONG. 

Postavlja se, dodaju, pitanje na koji su to način vođeni poslovni procesi unutar Vlade Zorana Milanovića, od kojeg očekuju da preuzme moralnu i političku odgovornosti.

-Zapanjujuće je da se malverzacije nisu otkrile skoro godinu i pol od trenutka kada su se dogodile, što ukazuje na potpuni krah sustava unutarnje kontrole u samom vrhu Vlade. Postavlja se i pitanje čime se uopće bavi Vladin Ured za unutarnju reviziju, jer je očito da se u dovoljnoj mjeri ne bavi 'poslovima unutarnje revizije u uredima i drugim stručnim službama Vlade'. U takvim okolnostima postavlja se pitanje kako funkcioniraju mehanizmi unutarnje kontrole u svim ostalim institucijama - navodi GONG.

GONG već godinama upozorava da je ulaskom Hrvatske u Europsku uniju zbog odsustva političke volje prestala smislena i učinkovita prevencija i borba protiv korupcije.

-Korupcija prožima hrvatsko društveno tkivo, političke procese i državne strukture. Političke elite moraju biti svjesne urušavanja povjerenja građana u politički sustav i političke aktere, što može imati nesagledive posljedice na daljnji  razvoj demokracije - upozorava GONG u priopćenju. 

27. travanj 2024 13:44