StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOPREZNO U NOVU GODINU

Evo kako platiti astronomske kazne u prometu: Svakih 300 kuna kazne može se zamijeniti za jedan dan zatvora

3. siječnja 2020. - 12:58

Stupanjem na snagu izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama od 1. kolovoza, kazne za prekršaje u prometu su se udvostručile. Policija tvrdi da su višim novčanim kaznama preventivno utjecali na vozače, osobito prekršitelje iz skupine “četiri ubojice” u prometu (brzina, alkohol, nekorištenje sigurnosnog pojasa i uporaba mobitela tijekom vožnje).

 

Izmijenjeni je zakon za najteže kršenje prometnih propisa, ovisno o ponavljanju prekršaja, uveo i obvezu izricanja zaštitne mjere te povećao broj negativnih brodova. Tako se vozačima koji su kroz naseljeno mjesto vozili 50 kilometara iznad maksimalno dopuštene brzine, a u praksi je to uglavnom brzina iznad 100 km/h, uvijek izriče 6 negativnih bodova i novčane kazne u rasponu od 10 do 20 tisuća kuna.

 

Može i u zatvor

 

- Prvi put se izriče minimalno 10 tisuća kuna te zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima u trajanju od tri mjeseca. Ako se prebrza vožnja kroz naselje ponovi, tada su minimalna novčana kazna i broj bodova jednaki, ali se vozačka dozvola ovaj put oduzima na šest mjeseci, dok se u slučaju trećeg i svakog sljedećeg ponavljanja prekršaja prebrze vožnje kroz naselje izriče zabrana upravljanja motornim vozilom u trajanju od 12 mjeseci - rekao nam je načelnik Postaje prometne policije Dubrovnik Ante Vuletić.

 

Međutim, ako policija zaključi da je uz novčanu kaznu veću od minimalne vozač dodatno zaslužio i zatvorsku kaznu, tada vozača uz prekršajni nalog upućuje ili vodi na Prekršajni odjel Općinskog suda te takav prijedlog zahtjeva za višim iznosom kazne obavezno mora valjano i argumentirati. Uložena žalba odlaže izvršenje kazne, a o predloženoj većoj kazni i mogućem zatvoru uvijek odlučuje sud. Recimo i to da je rok za plaćanje kazne osam dana, i u tom roku vozač plaća dvije trećine iznosa. Naravno, osim ako je vozač nije u mogućnosti platiti. Jer, ne zaboravimo da su dvije trećine minimalne novčane kazne zapravo jednake visini prosječne mjesečne plaće u Hrvatskoj. Budući da malo tko “sa strane” ima dodatni izvor prihoda temeljem kojeg bi kaznu mogao platiti a da ne osjeti posljedice za kućni proračun, razumljiva je bojazan vozača od udvostručenih novčanih kazni.

 

Neslužbeno smo doznali da na molbe prekršitelja sud u pravilu izlazi u susret građanima i omogućava plaćanje odmjerenih kazni u nekoliko mjesečnih rata. No, i takav je način plaćanja za mnoge građane “nemoguća misija” i nepodnošljiv pritisak na obiteljski proračun i inače opterećen režijama i cijenama prehrane u najskupljem hrvatskom gradu.

 

Postoji i rezervna opcija: to je mogućnost da se svakih 300 kuna kazne zamijeni za jedan dan zatvora o državnom trošku. Pa, tko voli, nek’ izvoli.

 

Uz kaznu i ponovo polaganje ispita

 

Naglasimo za one koji ne znaju: ako u roku 24 mjeseca vozači starosti do 24 godine prikupe 9 negativnih bodova, a stariji vozači 12 bodova, tada im se po odredbi zakona automatski oduzima i poništava vozačka dozvola na rok od dvije godine, a ispit mogu ponovno polagati tek nakon isteka kazne.

 

Nove mjere u smislu brzine već daju učinka: na dubrovačkom području od 1. kolovoza do konca studenoga u prebrzoj vožnji kroz naselje otkriven je 21 vozač, dok je lani u istom razdoblju otkriveno samo šest vozača, među ostalim i zbog više policijskih službenika i nadzornih kamera na terenu.

 

Izmijenjenim su zakonom povećane i kazne za alkoholizirane vozače: svaki alkoholizirani vozač s 0,51-1,5 promila se isključuje iz prometa i gubi dozvolu na 12 sati, dok se oni s 1,5 promila i više obavezno vode na triježnjenje u postaju.

 

O tome koliko često vozači gledaju u dno čaše, ovise i visine kazni za alkoholiziranost.
Tako se vozačima s utvrđenih 0,51-1 promila alkohola u krvi izriče novčana kazna od 3000 do 5000 kuna, 3 boda i mjesec dana zabrane upravljanja vozilima. Idući put ih čeka to isto ali tri mjeseca, a treći i svaki idući put s tom razinom alkohola moraju računati na istu novčanu i bodovnu kaznu, ali i 6 mjeseci zabrane.

 

Vozači s utvrđenih 1-1,5 promila moraju računati na 4 boda i 5-15 tisuća kuna kazne te na 2 mjeseca zabrane za prvi put, 6 mjeseci (drugi) ili 9 mjeseci zabrane za treći i svaki idući put.

 

Na kraju, vozači kojima se alkotestom utvrdi 1,51 i više promila alkohola u krvi uvijek moraju računati na 6 negativnih bodova i novčanu kaznu u rasponu 10-20 tisuća kuna te prvi put 3 mjeseca zabrane, drugi put 6, a treći i svaki idući put na 12 mjeseci zabrane upravljanja motornim vozilom.

18. travanj 2024 17:27