StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetfrancuski proizvod

Evo kada u Hrvatsku stiže novo cjepivo protiv covida: još se ispituje kako djeluje na nove sojeve

Piše Mirela Goreta/SD
7. prosinca 2021. - 14:25

Francusko cjepivo Vidprevtyn, koje razvija proizvođač "Sanofi Pasteur" u suradnji s britanskim farmaceutskim divom GlaxoSmithKline (GSK), neće se pojaviti u Hrvatskoj prije ožujka iduće godine, potvrdili su nam iz Ministarstva zdravstva, uz objašnjenje kako cjepivo još nije prošlo sva klinička ispitivanja od strane Europske agencije za lijekove (EMA).

- Nemamo spoznaja o njegovu djelovanju na nove sojeve koronavirusa poput omikrona. Ne znamo hoće li biti posebnih preporuka za cijepljenje Vidprevtynom određenih dobnih skupina. To ovisi o uvjetima odobravanja cjepiva za upotrebu koji nam još nisu poznati. Ne znamo ni koliko je doza spomenutog cjepiva potrebno primiti za učinkovitu zaštitu. Sve će to biti definirano odobrenjem za upotrebu koje još očekujemo - rekao nam je dr. sc. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), navodeći kako Hrvatska trenutno dobro stoji s ostalim cjepivima.

image
Bernard Kaić
Bruno Konjević/Cropix

- Ima ih dovoljno. Stalno stižu nove isporuke svih četiriju registriranih cjepiva - istakao je epidemiolog HZJZ-a.

Uvoz 336.000 doza cjepiva Vidprevtyn još je u rujnu najavio Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član nacionalnog Stožera civilne zaštite. Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) pri Europskoj agenciji za lijekove pokrenula je sredinom srpnja postupno ocjenjivanje spomenutog cjepiva, kao što je bio slučaj i s ostalim cjepivima protiv COVID-a 19.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je na svojim stranicama kako je riječ o proteinskom cjepivu koje sadrži laboratorijski uzgojene verzije proteina šiljka, prisutnog na površini virusa SARS-CoV-2. Cjepivo također sadrži "adjuvans", tvar koja pomaže pojačati imunološki odgovor na cjepivo.

"Kao i kod ostalih cjepiva, očekuje se da će cjepivo Vidprevtyn djelovati tako da pripremi tijelo za obranu od zaraze virusom SARS-CoV-2. Nakon primjene cjepiva, imunološki sustav osobe prepoznat će protein šiljka kao strani protein te će kao prirodnu obranu tijela protiv ovog proteina proizvesti protutijela. Ako u sljedećem razdoblju cijepljena osoba dođe u kontakt s virusom SARS-CoV-2, imunološki sustav prepoznat će virus i biti spreman za napad", navode u HALMED-u.

Vidprevtyn cjepivo protiv COVID-a 19 imat će "pristupačnu cijenu, manju od 10 eura", najavio je Thomas Triomphe, izvršni direktor francuske tvrtke "Sanofi Pasteur". Triomphe je naveo kako tvrtka namjerava proizvesti "praktičnu, univerzalnu" injekciju koja bi se mogla koristiti kao pojačivač već prisutnim cjepivima na tržištu.

Europska komisija ugovorila je sa Sanofijem/GSK nabavu do 300 milijuna doza za sve države članice, a najviše spomenutog cjepiva naručila je Njemačka. Proizvođači su prvotno ciljali da, ovisno o rezultatima istraživanjima i regulatornim aspektima, cjepivo bude dostupno do kraja ove godine.

18. travanj 2024 05:50