StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetA što mi čekamo?

Europske države mijenjaju pandemijske mjere: pročitajte tko ukida COVID potvrde, gdje se ne moraju nositi maske i kakva je situacija s cijepljenjem

Piše PSD
18. veljače 2022. - 13:30

Veljača je mjesec koji je označio prekretnicu kada je riječ o pandemiji koronavirusa u Europi. Kako su stope hospitalizacije i smrtnosti sve manje, veliki broj europskih država djelomično ili potpuno ukida mjere uvedene kako bi virus bio obuzdan. Tako će se od veljače građani ukupno 14 država moći kretati bez zaštitnih maski, dok neki konačno izlaze iz višemjesečne karantene.

Danska

Danske vlasti donijele su odluku da COVID više ne spada u kategoriju "kritičnih bolesti“, zbog čega su od 1. veljače ukinuta sva ograničenja. COVID putovnica bit će neophodna samo za ulazak u zemlju iz inozemstva, dok će vlasti nastaviti poticati građane na cijepljenje. Četvrta doza cjepiva bit će dostupna Dancima koji se žele zaštititi, kako bi mogli nastaviti život bez maski i karantene.

image
Danske vlasti donijele su odluku da COVID više ne spada u kategoriju 'kritičnih bolesti', zbog čega su od 1. veljače ukinuta sva ograničenja
AFP

Velika Britanija

Usprkos činjenici da je broj zaraženih koronavirusom u Velikoj Britaniji, građani od kraja siječnja nisu u obvezi nositi zaštitne maske, čak je i karantena za zaražene praktično ukinuta. "Vodite računa o svojim bližnjima i okolini", savjetovano je Britancima koji su veći dio prošle godine proveli radeći od kuće, piše Nova.rs.

Austrija

Zemlja koja je prva najavila, a potom i usvojila zakon o obveznom cijepljenju, sada drastično mijenja strategiju. Sve mjere uvedene su zbog pandemije koronavirusa u Austriji bit će ukinute 5. ožujka, priopćili su tamošnji dužnosnici. Na snazi će ostati samo mjera nošenja maski na određenim mjestima, a zelene putovnice će vjerojatno postati prošlost.

Prvi val popuštanja mjera najavljen je za 19. veljače, kada će se u ugostiteljstvu, hotelijerstvu i za manifestacije prijeći sa 2G na 3G pravilo, čime necijepljeni uz negativan test dobivaju pristup kafićima, restoranima, hotelima, koncertima i utakmicama. Za zaražene koji nemaju simptome ukida se obvezna karantena, a jedino što će ostati na snazi je obveza nošenja maski na mjestima kao što su javni prijevoz i supermarketi.

image
U Velikoj Britaniji građani od kraja siječnja nisu u obvezi nositi zaštitne maske, čak je i karantena za zaražene praktično ukinuta
Tolga Akmen/AFP

Slovenija

"Sloboda" stiže i na Zapadni Balkan s obzirom na to da je premijer Slovenije Janez Janša potvrdio da slijedi period ublažavanja protuepidemijskih mjera.

Slovenski epidemiolozi i drugi zdravstveni stručnjaci predlažu ukidanje COVID potvrda za ulazak u banke, pošte, trgovine i jedinice državne uprave, kao i olakšavanje rada ugostitelja i nastave u školama, gdje se sada obavljaju redovita testiranja učenika koji u razredu moraju biti s maskama.

Reviziju do sada važećih mjera epidemiolozi predlažu jer omikron varijanta, usprkos brzom širenju, nije donijela izrazitije probleme u bolničkom sistemu, pa predlažu da se mjere ublaže, a poveća zaštita za posebno ranjive grupe.

image
Od 15. veljače u Nizozemskoj se ukida većina zdravstvenih restrikcija vezanih za suzbijanje virusa
AFP

Slovačka

Zdravstveni sistem Slovačke dobro funkcionira i pored novog vala pandemije, zbog čega su vlasti odlučile COVID propusnice poslati u prošlost. One više nisu potrebne za ulazak na javna mjesta, a do kraja veljače bit će povećan i broj ljudi koji mogu boraviti u jednoj zatvorenoj prostoriji.

Belgija

Ova zemlja je nedavno prešla iz crvene u takozvanu narančastu zonu, što znači da restorani i barovi mogu raditi puno radno vrijeme, a djeca mlađa od 12 godina više neće morati nositi maske.

Njemačka

Administracija njemačkog kancelara Olafa Scholza donijela je odluku koju su Nijemci već duže vrijeme priželjkivali - poslije 20. ožujka bit će ukinut veći broj ograničenja vezanih za pandemiju koronavirusa, uz najavu obveznoga cijepljenja "za iduću jesen i zimu".

image
Visoka stopa cijepljenih protiv COVID-a je veliki uspjeh u borbi protiv pandemije, ocijenile su norveške vlasti, što je omogućilo da građani ponovno žive bez ikakvih stega
AFP

Nizozemska

Stanovnici Nizozemske jedni su od rijetkih u Europi koji su u strogoj karanteni proveli dobar dio 2021. godine. Sada je došlo vrijeme za "slobodniji život", pa se od 15. veljače ukida većina zdravstvenih restrikcija vezanih za suzbijanje virusa.

Vlada je najavila da će radno vrijeme barova i restorana biti vraćeno na režim prije pandemije i objavila kraj obveznog nošenja maski na većini javnih mjesta kao i propis o socijalnom distanciranju.

Norveška

Sredina veljače označava period proglašenja slobode i u Norveškoj, gdje se ukidaju sve mjere protiv koronavirusa.

Visoka stopa cijepljenih protiv COVID-a je veliki uspjeh u borbi protiv pandemije, ocijenile su tamošnje vlasti, što je omogućilo da građani ponovno žive bez ikakvih stega.

Švedska

"Nova faza" života s koronom počinje u Švedskoj - jednoj od rijetkih zemalja koje su relativno kasno i uvele restrikcije. COVID propusnice kao uvjet za ulazak na javna mjesta više neće važiti, dok se ukida i preporuka za nošenje maski u javnom prijevozu.

image
COVID propusnice kao uvjet za ulazak na javna mjesta u Švedskoj više neće važiti, dok se ukida i preporuka za nošenje maski u javnom prijevozu
AFP

Švicarska

Švicarska vlada pripremila je dva seta mjera, koje bi trebale stupiti na snagu od 17. veljače, a hoće li popuštanje biti djelomično ili potpuno, ovisit će o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u zemlji.

Sada u ovoj alpskoj zemlji važi 2G pravilo, a to znači da u zatvorene prostore, poput restorana, hotela, barova, mogu ući samo cijepljeni i oni koji su preležali COVID.

Na popisu zemalja koje ukidaju obvezno nošenje zaštitnih maski nalaze se Španjolska, Francuska i Italija, dok će ostala ograničenja ostati na snazi, piše Nova.rs.

20. travanj 2024 15:45