StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetstigla dozvola

Europska agencija za lijekove upravo odobrila cjepivo AstraZenece. Hrvatska naručila 2,7 milijuna doza

Piše Augustin Palokaj/JL
29. siječnja 2021. - 17:05

Europska agencija za lijekove (EMA) upravo je odobrila korištenje cjepiva AstraZenece i Sveučilišta u Oxfordu protiv covida-19. Hrvatska je tog cjepiva naručila najviše, 2,7 milijuna doza, doznaje Jutarnji list.

To je treće cjepivo koje je odobreno za korištenje na teritoriju EU. Prošle je godine odobreno cjepivo kompanija BioNTech-Pfizer, a početkom ove godine i Modernino. Ta su cjepiva, prema rezultatima testiranja, imala učinkovitost veću od 95 posto. AstraZenecino cjepivo je manje učinkovito, ali je znatno jeftinije jer se proizvođač obvezao da u određenom roku neće zarađivati na cjepivu. Daje se u dvije doze.

Njemačka je odlučila cjepivo AstraZenece koristiti samo za osobe mlađe od 65 godina jer tamošnje stručne službe smatraju kako nema dovoljno dokaza da je učinkovito i za starije od 65 godina.

I prije odobrenja cjepiva EU je ušla u ozbiljan verbalni sukob s AstraZenecom. Ta je kompanija najavila da će dostaviti znatno manju količinu od dogovorene prema ugovoru. EU smatra to neprihvatljivim i u izravnim kontaktima s kompanijom pokušava je primorati da dostavi dogovoreni broj doza u dogovorenom roku.

Europska komisija naručila je od AstraZenece 300 milijuna doza, s mogućnošću naručivanja dodatnih 100 milijuna kasnije. Kompanija je u prvom kvartalu trebala dostaviti 80 milijuna doza. Međutim, spomenuvši probleme u proizvodnim pogonima, AstraZeneca je najavila da će dostaviti samo 30 milijuna doza u prvom kvartalu ove godine.

Europska agencija za lijekove, ali i Europska komisija bile su mete kritika zbog sporosti u odobravanju cjepiva. Takve su kritike upućivali i političari iz država članica. Međutim, i EMA i Europska komisija odgovaraju da su "sigurnost cjepiva za građane, učinkovitost i odgovornost važnije od brzine".

19. travanj 2024 23:11