StoryEditor
Hrvatska i svijetosporavana vakcina

Europska agencija za lijekove: ‘Cjepivo Johnson&Johnsona u izuzetno rijetkim slučajevima može izazvati krvne ugruške, ali rizik je ekstremno mali‘

Piše Šibenski.hr
20. travnja 2021. - 17:39
Justin Tallis/AFP

Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je svoje mišljenje o cjepivu Janssen proizvođača Johnson & Johnsona protiv covida-19, čija je uporaba obustavljena u Sjedinjenim Državama i Europi zbog rijetke pojave krvnih ugrušaka.

Na svojem sastanku održanom 20. travnja 2021. EMA-ina Komisija za sigurnost (PRAC) zaključila je da je utvrdila povezanost primjene ovog cjepiva s izuzetno rijetkom pojavom krvnih ugrušaka te je stoga navela da upozorenje o neuobičajenim krvnim ugrušcima treba dodati na popis općih informacija o cjepivu Janssen.

PRAC je također zaključio da se spomenuti ugrušci trebaju staviti i na popis izrazito rijetkih nuspojava ovog cjepiva. U donošenju ovog zaključka Komisija je u obzir uzela sve trenutno dostupne dokaze uključujući osam izvješća iz SAD-a o ozbiljnim slučajevima neuobičajenih krvnih ugrušaka od kojih je jedan imao smrtni ishod.

Do 13. travnja 2021. više od 7 milijuna ljudi primilo je dozu Janssenova cjepiva u SAD-u, podsjećaju u EMA-i. Svi sporni slučajevi ondje su zabilježeni kod osoba mlađih od 60 godina unutar perioda od tri tjedna nakon vakcinacije. U većini slučajeva riječ je o ženama.

- S obzirom na trenutno dostupne dokaze nismo utvrdili specifično rizične faktore, poručili su iz EMA-e.

EMA je stoga potvrdila da dobrobiti primanja ovog cjepiva, koje se daje samo u jednoj dozi, i dalje daleko nadmašuju rizike.

U priopćenju navode da su nuspojave u vidu krvnih ugrušaka slične onima kod AstraZenecinog cjepiva.

Kada će se u Europi nastaviti cijepljenje ovim cjepivom još uvijek nije jasno budući da je sama kompanija obustavila njegovu distribuciju. EMA je o ovome cjepivu i svojim nalazima najavila i konferenciju za novinare koja će biti održana kasnije u utorak.

image
Frederic J. Brown/AFP
21. lipanj 2021 12:48