StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPoruka iz Bruxellesa

Europarlamentarka Ivana Maletić ne krije zadovoljstvo predstavljanjem svog grada u srcu EU: Šibenčani, imamo se čime ponositi!

Piše Marina JURKOVIĆ
DINKO BAŽULIĆ
7. prosinca 2016. - 16:00

Dojmovi sa predstavljanja Šibenika u sjedištu Europskog parlamenta u Bruxellesu, gdje je 60-ak Šibenčana otputovalo na poziv Ivane Maletić, HDZ-ove zastupnice u tom zakonodavnom tijelu Europske unije, još se nisu slegli. Zadovoljni su putom u glavni belgijski grad i članovi šibenskog izaslanstva, a i europarlamentarka Maletić kojoj je, kaže, znimno drago što je 950-a obljetnica prvog pisanog spomena Šibenika obilježena upravo takvim događajem.
– Povijesno i kulturno bogatstvo oduševili su brojne posjetitelje i zaposlenike u Parlamentu. Zaista se imamo čime ponositi. Neki od kolega zastupnika su pitali je li Šibenik grad rimskih ili grčkih korijena. S ponosom smo odgovarali da je riječ o autohtonom hrvatskom gradu u kojem je gradska rasvjeta svijetlila prije nego u Londonu, New Yorku i ostalim svjetskim metropolama. Zahvaljujući izložbi koju je pripremio Muzej grada Šibenika svi su se mogli uvjeriti kako je poseban i prekrasan naš grad. Razvoj grada sjajno je prikazan i u filmu "Fustov let" koji me posebno oduševio. Zahvaljujem svima na trudu u realizaciji ovog projekta -ističe Maletić.

Šibenik je, dodaje, izvrstan primjer grada s brojnim projektima financiranim iz različitih EU programa od predpristupne IPA-e, preko prekogranične suradnje do Europskog Fonda za regionalni razvoj, pa je vrlo značajno što je upravo o njima bilo riječi u Europskom parlamentu.
– Često ih ističem kao primjer na različitim konferencijama. Tako smo prije dvije godine organizirali u Bruxellesu tematsku konferenciju o mogućnostima korištenja EU fondova na kojoj je prezentiran primjer obnove šibenskih tvrđava. Ove je godine i delegacija Odbora za regionalni razvoj Europskog parlamenta bila u službenom posjetu Šibensko-kninskoj županiji te su zastupnici obišli Šetnicu u Kanalu sv. Ante, tvrđave, Bikarac, pročišćivač vode u Kninu i muzej Fausta Vrančića na Prviću. Projekti i Šibenik su ih oduševili. Svi ti događaji doprinose većoj vidljivosti i prepoznatljivosti grada, a prilikom apliciranja novih projekata u obrazloženju se sada može navesti i činjenica da su prezentirani i u Europskom parlamentu.
Dio Šibenčana zamjerio je hrvatskim europarlamentarcima izostanak sa konferencije "950 godina Šibenika“, no nedolazak njezinih kolega, kaže Ivana Maletić, ima opravdanje u nepredvidivim događanjima.
– Zbog prikazivanja filmova na konferenciji morali smo mijenjati dvoranu zbog čega se promijenio i prvotno utvrđen popodnevni termin. Tako se konferencija održavala od 10 sati, baš u vremenu zasjedanja odbora Europskog parlamenta i obveznih glasovanja. Uz to, na Odboru za vanjske poslove istovremeno se održavalo izvanredno saslušanje predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, a hrvatski zastupnici sudjelovali su na tom sastanku s obzirom na političku krizu uzrokovanu uhićenjem pripadnika HVO-a. Na otvaranje izložbe su gotovo svi uspjeli doći, a ona se u prostoru zgrade Europskog parlamenta zadržala 7 dana. Postavljena je na službenom ulazu u Parlament, a mnoge kolege koje nisu mogle sudjelovati na otvaranju poslale su poruke, javili se mailovima i video čestitkama povodom naše velike godišnjice, stoga uistinu imamo na što biti ponosni. Mnogi od njih svake godine posjećuju naš grad, čak su ga izabrali za stalno mjesto svog odmora. Kada k tome pridodamo procjene kako ovu zgradu dnevno posjeti nekoliko tisuća ljudi koji u njoj ne rade, plus otprilike 9 tisuća stalnih zaposlenika, s ljepotama našega grada upoznali su se brojni znatiželjnici – zadovoljno je konstatirala.
Hoćemo li Vas uskoro vidjeti u Šibeniku?
– Naravno, u Šibeniku sam često i službeno, a gotovo uvijek kad god uhvatim koji slobodan trenutak. Uz to, nadam se da ću i ja vas i mnoge druge drage Šibenke i Šibenčane vidjeti i u Bruxellesu. Vrata mog ureda uvijek su vam otvorena.

(Preneseno iz "Šibenskog lista" od 24. studenog 2016.)


Svaki zastupnik može dovesti do 110 posjetitelja
Kako je došlo do posjete šibenskog izaslanstva Bruxellesu i na koji način,općenito, uredi zastupnika u EU parlamentu organiziraju prijam svojih gostiju? Postoje li određena pravila i kvote, kako u broju posjetitelja, tako i po pitanju financijskih ograničenja?
– Posjet predstavnika Grada Šibenika, Šibensko-kninske županije, Šibenske biskupije, Gradskog vijeća grada Šibenika, turističkih, kulturnih i obrazovnih institucija te brojnih udruga realiziran je u sklopu programa "Posjetitelji" kojeg Europski parlament provodi s ciljem upoznavanja građana s radom europskih institucija. Svaki zastupnik u sklopu ovog projekta godišnje može dovesti do 110 posjetitelja iz svoje države kojima se subvencionira prosječna avionska karta ekonomske klase, smještaj i večera, stoga sam ja polovicu odlučila iskoristiti za posjet povodom 950. godina Šibenika. Cilj mi je da posjetitelji koji dođu imaju i dodatnu vrijednost uz samo upoznavanje s radom Parlamenta i EU institucija. Tako smo u travnju ove godine za grupu posjetitelja s Krapnja i Brodarice organizirali predavanja i susrete s predstavnicima Europske komisije o lokalnim projektima na kojima rade i mogućnostima njihova financiranja koje se otvaraju. Krajem studenog dolazi grupa mladih za koju organiziramo zanimljivu konferenciju o inovacijama i startupovima.

20. travanj 2024 13:12