StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpreporuke i pravila

Epidemiolozi u tajnosti ‘peglaju‘ pravila za ‘novu normalu‘: na misama neće biti ograničen broj ljudi, djeci će se prije nastave mjeriti temperatura

Piše Ivana Krnić, Marijana Cvrtila/Jutarnji list
29. travnja 2020. - 08:07

Rad privatnog zdravstvenog sustava, uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera, te rad uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s mušterijama, poput kozmetičara, frizera i pedikera, dio su druge faze popuštanja restrikcijskih mjera, koje stupaju na snagu u ponedjeljak.

Još ranije, već u subotu, ukida se zabrana držanja bogoslužja s narodom u bogomoljama.

Epidemiolozi u suradnji s resornim ministarstvima, u strogoj tajnosti, peglaju dokumente u kojima se nalaze preporuke i pravila ponašanja za “novu normalu”, koja će biti prihvaćena i objavljena na sjednici Vlade u četvrtak. Među kriterijima bi konačno, kako saznaje Jutarnji list, trebali biti i oni za škole, koje s radom za najmlađe učenike počinju 11. svibnja.

Jučer je održan posljednji sastanak premijera Andreja Plenkovića i ministrice Blaženke Divjak s epidemiolozima, a konačne konture novih preporuka i uputa trebale bi biti poznate u srijedu, nakon sjednice užeg kabineta Vlade. Međutim, kako saznaje Jutarnji, Plenković je ozbiljno naložio svim suradnicima da sve preporuke ostanu tajne sve dok ih on sam ne obznani.

Bez starijih

Kako se neslužbeno doznaje, kad se radi o crkvama i održavanju misa, pravila će biti slična onima koja su napisana i usuglašena s biskupima još sredinom ožujka, a koja nikada nisu stupila na snagu jer je došlo do potpune zabrane bilo kakvih okupljanja.

Jutarnji list doznaje da će se preporučiti da na mise ne dolaze imunokompromitirane i starije osobe. Dezinfekcija će se provoditi kao i u svim drugim zatvorenim prostorima. Nakon održavanja mise dezinficirat će se crkve. Također, do daljnjeg će biti uklonjena blagoslovljena voda, koja inače stoji na ulazu u crkve. Preporučit će se, doznajemo, da se od vjernika ne skuplja milostinja u novcu, već da ih se potakne da svoj prilog ostave nakon mise.

Milostinja se ne bi trebala prikupljati kako je to uobičajeno, a vjernici, ako to žele, mogu ostaviti doprinos u košarama na izlazu. Hostija se neće davati u usta, nego isključivo u ruku. Naravno, svećenici moraju voditi računa o higijeni ruku, a na bilo koji znak bolesti ne bi smjeli dolaziti na misu. Ispovijed bi se trebala održavati u prostorijama gdje se može održavati propisani razmak, ne preporučuju se male, zatvorene ispovjedaonice.

Kako se doznaje, neće biti propisanog broja vjernika, nego će se morati održavati socijalna distanca, što znači razmak od dva metra u svim smjerovima. Neke zemlje su detaljno označile mjesta na kojima se može sjediti, tako da se vjernici ne bi sami morali odmicati, a kada se popune označena mjesta, više nema ulaska. No, to je nešto što bi svaka crkva mogla napraviti za sebe.

Frizeri i pedikeri

Od uslužnih djelatnosti s radom startaju i frizeri, pedikeri te drugi koji imaju direktan kontakt s mušterijama. Prema neslužbenim informacijama, sve mušterije dobivat će jednokratne ogrtače. I, primjerice, frizer i mušterija trebali bi imati zaštitnu masku, a sav korišteni pribor morat će se dezinficirati. Morat će se i ograničiti broj ljudi u salonima, tako da će biti preporučeno da se mušterije naručuju s razmakom, kako bi se stigle provesti higijenske mjere. Novost je i da se više neće moći šišati bez pranja kose. Epidemiolozi su zaključili da je bolje da se kosa prije šišanja svima pere.

Najviše pitanja ovih se dana postavlja vezano uz otvaranje škola i vrtića. Hoće li učenici od prvog do četvrtog razreda dolaziti u škole ovisi isključivo o roditeljima. Kako doznajemo, broj djece po razredu nije propisan, nego je propisana obaveza držanja fizičke distance u učionici - oko učenika će morati biti osiguran radijus od dva metra. Ravnatelji će donositi odluke ovisno o veličini razreda. Također, djeca za vrijeme malog i velikog odmora ne bi smjela izlaziti u hodnik, nego boraviti u razredu ili izaći na otvoreno. 

- HZJZ je dovršio draft preporuka za provedbu državne mature, kao i funkcioniranje škola i vrtića, te je on jučer ujutro predan Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Ono su zatražili rok od 24 sata kako bi predložene mjere razmotrile njihove stručne službe i provjerile jesu li one u skladu s pedagoškim standardom - objasnio je Capak.

Jasni kriteriji

Marko Košiček, glavni savjetnik ministrice obrazovanja, ranije je već kazao kako očekuje da će u preporukama epidemiologa stajati jasni kriteriji tko smije, a tko ne smije dolaziti u školu.

- Vjerojatno će se djetetu prethodno izmjeriti temperatura kod kuće ili, na primjer, u slučaju da pokazuje nekakve respiratorne simptome, ako kiše ili kašlje, neće dolaziti u školu. Također, tu su i ugrožene skupine, kao i oni koji zbog objektivnih okolnosti ne mogu dolaziti na nastavu u učionice - procjenjuje Košiček. Uz to, bit će propisane i higijenske mjere koje će škole morati ispoštovati. Košiček je najavio da će preporuke epidemiologa iskomunicirati s ravnateljima, a onoga trenutka kada budu sigurni da su ispunjeni svi preduvjeti za siguran povratak djece u školske klupe, donijet će takvu odluku “bilo to za 11. svibnja ili kasnije”.

19. travanj 2024 22:19