StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMurganić u šoku

Državni tajnik za demografiju Marin Strmota predstavljene demografske mjere nazvao velikim folklorom i usred pressice dao ostavku

Piše JL
20. veljače 2018. - 17:59

Državni tajnik u Ministarstvu za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku Marin Strmota, nakon izlaganja ministrice Nade Murganić poslije 4. sjednice Vijeća za demografsku revitalizaciju tijekom kojeg je govorila o novom setu demografskih mjera, obratio se okupljenim novinarima i istaknuo nezadovoljstvo dosad predstavljenim te pritom podnio ostavku.

Složio se s ocjenom novinara da su gotovo identični zaključci predstavljeni i prije tri mjeseca, nakon 3. sjednice spomenutog Vijeća.

Kazao je kako ima kod kuće nezaposlenu ženu i dvoje djece, kao i nezaposlene roditelje te kako ove mjere neće ništa riješiti.

- Točno, slažem se s vama, i ovo je jedan veliki folklor. Nakon godinu i 4 mjeseca u Vladi kao demograf i mladi čovjek smatram da ovo nije dovoljno ozbiljno i s današnjim danom podnosim ostavku na mjesto državnog tajnika jer država izumire. Ovo je najgore stanje u Hrvatskoj otkad postoji država i pričati ovako neozbiljno o ovome. Ja kao čovjek mladi, kao čovjek RH, građanin, otac dvoje djece, nezaposlene supruge, nezaposlenih roditelja, ne vjerujem da će se išta riješiti ovakvim pristupom. Hvala vam lijepa - kazao je Strmota i demonstrativno napustio prostoriju.

Ministrica Nada Murganić ostala je zatečena njegovim istupom, a potom ponovno stala za govornicu i rekla da nije znala da će Strmota ovo učiniti:
- To je nestrpljenje jednog mladog čovjeka, jednog znanstvenika. Statistički podaci nisu povoljni no ono što svi ističemo je da ova nepovoljna kretanja nisu nastala za vrijeme ove vlade. Ovo su tri značajne mjere koje u u potpunosti razrađene i koje će polučiti uspjeh. Svi mi imamo pravo na razočaranja, no treba biti uporan.

Novinari su je pitali koliko ju je iznenadila ostavka državnog tajnika, jer ne pamte da se takvo što dogodilo na takav način, a Murganić je rekla kako ni ona ne pamti takvo što, ali i da ostavka možda nije konačna.
- Ni ja ne pamtim, ali to ne znači da je konačno. Ja mislim da je našem demografu, doktoru Marinu Strmoti, zaista stalo do napretka države, kao i svima nama. Ali mladost i temperament i možda određeni pritisci doveli su do ove reakcije. To sve skupa još uvijek može dobro završiti jer je njemu itekako važno ovo područje. To je njegova profesija, on je to specijalizirao, doktorirao, i to je sigurno poriv koji će biti ipak u službi onoga zbog čega smo se mi, koji smo preuzeli ovu odgovornost, opredijelili, ocijenila je ministrica.
 

 

18. travanj 2024 01:32