StoryEditor
Hrvatska i svijetdijelili ložu

Državni odvjetnik objasnio zašto je ostao sjediti pored Bandića: To je bila primjerena reakcija, kasnije sam negodovao

10. siječnja 2020. - 17:46

Državno odvjetnišvo izvijestilo je da je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić u petak uputio pismo Vladi u kojem je izrazio negodovanje zbog rasporeda sjedenja na koncertu u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.

Jelenić je u HNK snimljen u loži u kojoj je sjedio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić protiv kojega je državno odvjetništvo podiglo više potvrđenih optužnica.

Je li se državni odvjetnik trebao okrenuti i otići umjesto da je ostao uživati u operi tik do USKOK-ovog optuženika? Za antikorupcijskog stručnjaka nema dileme

U priopćenju koje je Državno odvjetništvo u petak, nakon niza medijskih upita, objavilo na svojoj internetskoj stranici novinare upućuju da se s pitanjima o protokolu i rasporedu sjedenja izravno obrate organizatoru.

"Budući da je Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske potvrdio organizatorima svoj dolazak i organizator je, slijedom toga, mogao napraviti raspored sjedenja kojim se neće dovoditi u sumnju samostalnost i nepristranost Glavnog državnog odvjetnika i državnog odvjetništva u cjelini".

Dok svi pričaju o mjestima koja su na predstavi u HNK dopala Bandića i Jelenića, jedan je detalj prošao 'ispod radara': evo gdje je Vladin protokol 'uvalio' Sauchu

"Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske smatra kako je ostanak u loži prema dodijeljenom mu rasporedu protokola, a s kojim prethodno nije bio upoznat, bila primjerena reakcija na događanju tako visokog međunarodnog ranga", stoji u priopćenju.

No, dodaju da je kao reakciju na neprimjeren raspored sjedenja Vladi uputio pismo u kojem je, "s obzirom da se radilo o osobi protiv koje državno odvjetništvo vodi kaznene postupke, izrazio negodovanje načinom na koji je bio uređen raspored sjedenja na navedenom događanju, čime je mogla biti pobuđena sumnja javnosti u samostalnost i nepristranost Glavnog državnog odvjetnika i državnog odvjetništva u cjelini".

Dodaju i da "sjedenje u neposrednoj blizini drugog uzvanika protiv kojeg se vodi kazneni postupak, na događanju ovakvog karaktera u službene svrhe, ni na koji način ne utječe na postupanje državnog odvjetništva u određenom predmetu koje je propisano i vođeno isključivo odredbama relevantnih zakona".

15. svibanj 2021 04:14