StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetbaš se čudimo...

Država snizila PDV na niz proizvoda, no trgovci i dalje ne spuštaju cijene: uskoro ćemo i meso plaćati puno više! Evo što je sve poskupjelo u posljednjih godinu dana

Piše Anita Belak-Krile
17. travnja 2019. - 22:10

Iako je od 1. siječnja smanjen PDV na svježe meso, ribu, voće i povrće, jaja, isporuku živih životinja te na dječje pelene s 23 na 13 posto, cijene većine ovih artikala u trgovinama nisu pale.

Očekivalo se pojeftinjenje od desetak posto, no podaci Državnog zavoda za statistiku za prvo tromjesečje ove godine potvrđuju da se to nije dogodilo. Pojeftinilo je samo voće i meso, i to upola manje od očekivanja, a zbog svinjske kuge u Kini i cijene mesa sad su krenule uzlaznom putanjom.

Korist od nižeg PDV-a tako zasad imaju uglavnom trgovci i pokoji proizvođač jer statistika pokazuje da u potrošačkim košaricama nema velikog efekta.

Prema podacima DZS-a, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u ožujku 2019. u odnosu na mjesec ranije, u prosjeku su više za 1,0 posto. U odnosu na ožujak 2018., cijene su veće za 0,9 posto, dok su u godišnjem prosjeku više za 1,4 posto.

Promatrano po glavnim skupinama, u ožujku ove godine najviše su porasle cijene odjeće i obuće, koje su više za 13,1 posto, te cijene prijevoza, koje su u skočile za 2,1 posto. Alkoholna pića i duhan skuplji su za 0,3 posto u odnosu na mjesec ranije.

Kad je riječ o proizvodima kojima je ove godine snižen PDV, cijena je u prvom tromjesečju pala voću, i to za 13,6 posto, no trenutno mu rastu cijene. Pojeftinjenje se nije dogodilo zbog nižeg PDV-a nego dobrog uroda i pada cijena na svjetskom tržištu.

Povrće su građani plaćali pet posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a pozitivno je što mu cijena u ožujku pada.

Posebna je priča meso. Ono je u prvom kvartalu ove godine pojeftinilo 4,3 posto, no zadovoljstvo bi moglo biti kratkotrajno jer se najavljuje veliko poskupljenje svinjetine.

Svinjska kuga poharala je kineske farme i Kinezi su pojačali uvoz mesa iz Europe. Branko Bobetić iz gospodarsko-interesnog udruženja za proizvodnju, preradu i promet stoke i stočnih proizvoda "Croatiastočar" objašnjava da kinesko tržište ima udio u europskom izvozu više od 35 posto, te da je sad uvoz mesa iz Europe dodatno povećan. Zbog toga zalihe svinjskog mesa naglo padaju, a cijene rastu. U europskim mesnicama one su u dva tjedna porasle za skoro tridesetak posto.

Naši mesari potvrđuju da zadnji tjedan i kod nas cijena raste, ali manje nego drugim zemljama EU-a. Osjetni rast mogao bi se osjetiti nakon Uskrsa, kad se isprazne hladnjače.

U mesnicama, gdje je prije petnaest dana kilogram svinjskog buta koštao 40 kuna, sad je 44 kune, kotlet je s 36 poskupio na 42 kune, a svinjski vrat s 34 na 39 kuna. Osim svježeg mesa rastu i cijene svinjskih suhomesnatih proizvoda. U odnosu na siječanj, u ožujku je cijena pršuta porasla za 15 kuna, hamburger slanine za devet, a šunke za osam kuna. Očekuje se i poskupljenje mesnih prerađevina kao što su hrenovke, paštete i salame, jer u cijeni tih proizvoda meso ima 75 posto udjela.

Budući se radi o globalnom poremećaju, Branko Bobetić smatra da se cijene neće vratiti na staro onako brzo kako bismo mi željeli.

Evo što je sve poskupjelo

U odnosu na ožujak 2018., najviše su poskupjeli:

- tekuća goriva - 11,3 posto
- popravci namještaja - 10,7 posto
- zračni prijevoz - 10,7 posto
- kruta goriva - 9,5 posto
- odvoz smeća - 6,1 posto
- duhan - 6 posto
- najam stanova - 5 posto

18. travanj 2024 23:36