StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBesramna praksa

Država konačno odlučila stati na kraj zloupotrebi POS-ovih stanova, ali novi zakon odnosit će se samo na buduće korisnike? Stručnjaci: Zabrana prodaje i najma može se uvesti i 'unatrag'

Piše Anita Belak-Krile
7. veljače 2019. - 20:14

Splitska udruga 'Nova Kila' još je 2015., glasno upozoravala na preprodaju POS-ovih stanova.
Tražili su izmjene zakona i upozoravali kako je Split specifičan po velikoj potražnji za stanovima. Ukazivali su i kako su neki aplicirali za stanove samo da na njima zarade i na taj način oduzeli mjesto na listi nekome kome stvarno treba stan.

Iz Istre su također upozoravali kako se POS-ovi stanovi iznajmljuju kao apartmani te isticali da se državni projekt koji je zamišljen kao potpora građanima u rješavanju stambenog pitanja, kao jedne od temeljnih životnih potreba, u velikoj mjeri pretvorio u projekt potpore građanima da dođu do dodatne zarade.

Četiri godine trebalo je da njihovi apeli dođe do ušiju odgovornih.

Ministarstvo graditeljstva napokon je odlučilo preprodaji i iznajmljivanju subvencioniranih POS-ovih stanova stati na kraj, no hoće li u tome i uspjeti i dalje je veliko pitanje.

Nije nezakonito

Iako je jasno da se prodajom i iznajmljivanjem stanova zloupotrebljava osnovna svrha sustava POS, prema slovu važećeg zakona to nije zabranjeno niti su propisane kazne.

Prema najavama iz Ministarstva graditeljstva zakonske izmjene koje do ljeta planiraju donijeti, a kojima će se zabraniti iznajmljivanje i prodaja POS-ovih stanova, odnosit će se samo na buduće kupce POS-a, ne i na dosadašnje.

Osječki ustavnopravni stručnjak prof. Mato Palić upozorava kako je vrlo delikatno retroaktivno zadirati u ostvareno zakonsko pravo i uvoditi unazad ograničenje prava vlasništva. Ali isto tako, iako su zakoni s retroaktivnom odredbom iznimno rijetki jer su u suprotnosti s pravnom sigurnošću, Palić naglašava kako nisu i nemogući.

– Zabrana retroaktivnosti nije apsolutna. Ustav kaže da samo pojedine odredbe, dakle nipošto ne i cijeli zakon, mogu djelovati retroaktivno ako za to postoje osobito opravdani razlozi. U ovom konkretnom slučaj, ako se to valjano obrazloži, možda bi i moglo proći ocjenu ustavnosti. Naravno tko je već prodao POS-ov stan taj bi bio miran, ali tko nije, mogao bi se zakonom obuhvatiti – navodi Palić.

Podsjeća na to i kako smo imali zakon s retroaktivnim učinkom kod potrošačkog kreditiranju gdje je fiksiran tečaj švicarskog franka.

– Ta je odredba bila valjano obrazložena, navedeni su opravdani dostatni razlozi i nije pala na ocjeni ustavnosti – ističe Palić.

Iz Ministarstva graditeljstva najavljuju da će se svi novi POS-ovi ugovori, bez obzira na to što zakon još nije donesen, sadržavati klauzule po kojima se takvi stanovi neće smjeti prodavati niti davati u najam.

Kako kontrolirati?

Poseban problem nakon donošenja zakona bit će i njegova kontrola.

Tko će i na koji način kontrolirati iznajmljuje li netko POS-ov stan? O tome u nacrtu zakona nema ni riječi.

Iz Ministarstva graditeljstva odgovaraju kako će naknadno regulirati posebnim pravilnikom tko će biti nadležan za kontrolu. Najviše se oslanjanju na prijave građana.

– Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) ima podatke o svim POS-ovim stanovima i sama će, primjerice, moći uvidom u oglase na internetu utvrditi kršenje zakona – objašnjavaju u Ministarstvu.

Smatraju kako će se ubuduće smanjiti broj POS-ovih "iznajmljivača" samim time što se neće moći legalno prijaviti POS-ov stan kao apartman, za što sad nema zapreke.

Onima koji se javno ne oglašavaju i koji iznajmljuju na crno, glave može doći samo revan susjed.

Zabrana uvedena, pa ukinuta

Kad je donesen prvi zakon o POS-u 2001., kupac je stan mogao prodati, ako je prethodno otplatio ukupni preostali iznos dugovanja s kamatom na javna sredstva, za razdoblje do prekida otplate. Šest godina kasnije uvedena je zabrana otuđenja stana u razdoblju od deset godina od dana kupnje, a 2012. zabrana je opet ukinuta.

18. travanj 2024 11:40