StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetprilika za zaradu

Drastičan pad ročnika, Banožić ih mami: plaće rastu i do 80 posto, evo kolike će biti nove naknade za dragovoljce

Piše Krešimir Žabec/JL
9. veljače 2023. - 07:15

Mladići i djevojke koji će u budućnosti odlaziti na dragovoljno služenje vojnog roka trebali bi dobiti 700 eura neto novčane naknade za svaki mjesec uspješno izvršenog programa obuke, stoji u prijedlogu novog Pravilnika o dragovoljnom vojnom osposobljavanju Ministarstva obrane koji je u javnom savjetovanju. U ovom trenutku ta naknada iznosi 398,40 eura te se ona ovim prijedlogom povećava za oko 80 posto, piše Jutarnji.

S obzirom na to da dragovoljni rok traje 40 dana, ročnici će u tom vremenu moći zaraditi 1400 eura. Uz novčanu naknadu, ročnici tijekom tih 40 dana imaju pravo i na osnovno i dopunsko zdravstveno osiguranje, osiguranje od posljedica nesretnog slučaja, obvezno zdravstveno osiguranje za slučaj ozljede na radu i profesionalne bolesti, smještaj i prehranu, vojnu odoru i sportsku opremu, dopust u trajanju do pet dana iz razloga utvrđenih pravilnikom.

Povećanje naknade jedan je od pokušaja da mlade potaknu na služenje vojnog roka. Većina ročnika koji završe temeljnu obuku poslije potpisuje profesionalni ugovor i ostaje u vojsci pa je ovaj program jedan od glavnih modela privlačenja motiviranih ljudi u Oružane snage.

Od 2008. do kraja 2022. godine dragovoljno vojno osposobljavanje završilo je 10.327 ročnika, a Oružane snage i Ministarstvo obrane suočeni su s velikim padom interesa mladih za vojni poziv. Krajem prošle godine ministar obrane Mario Banožić rekao je za Jutarnji list da u vojni sustav ulazi manje ročnika i da se suočavaju s manjkom ljudi.

Ministarstvo obrane godišnje iskazuje potrebu za 1000 dragovoljnih ročnika, a prošle godine vojni rok završilo je samo njih 402. I ministar obrane i predsjednik Republike slažu se da su razlozi za pad zanimanja nelagoda i neizvjesnost izazvani ratom u Ukrajini.

image
Danijel Soldo/Cropix

Drastičan pad

Do prije nekoliko godina povlačile su se veze kako bi se ušlo u program dragovoljnog služenja vojnog roka, a kandidata je bilo dva puta više nego što je bilo potrebno. Trend se promijenio 2012. godine kad je tadašnji ministar obrane Ante Kotromanović novčanu naknadu s 2660 kuna prvo smanjio na 1500, poslije na 1190 kuna, a ročnicima je ukinuta i besplatna sportska oprema.

Broj prijavljenih ponovno se povećao kad je mjesečna naknada 2017. godine povećana na 2000 kuna. Godine 2019. ta je naknada podignuta na sadašnjih 3000 kuna, kad su osposobljavanje završila 803 ročnika, da bi 2020., prve pandemijske godine, taj broj pao na 519. No, sljedeće godine broj ročnika koji je završio obuku popeo se na 799. Te 2021. godine zahuktao se rat u Ukrajini i broj prijava za služenje vojnog roka drastično se smanjio.

Godine su to i žestokih sukoba predsjednika i ministra obrane koji su se prelamali preko vojske. Ministar Banožić prethodno je ustvrdio da te svađe nisu utjecale na pad zanimanja mladih za dragovoljno služenje vojnog roka.

Prisega bez predsjednika

Posljedice malog broja prijava vidjele su se prošle godine kad su organizirana četiri turnusa primanja ročnika. U ožujku je prisegnuo 161 ročnik, a u sljedeća tri turnusa njihov broj je pao ispod 100. U travnju je broj novih ročnika pao na nekad nezamislivih 73. Tako su prošle godine obuku završila samo 402 ročnika. U Ministarstvu obrane nadaju se da će veliko povećanje novčane naknade ponovo preokrenuti trend i da će uskoro ponovno imati mnoštvo ročnika.

U prijedlogu novog pravilnika uvedena je još jedna novost. U članku 22 stoji da "ročnici daju svečanu prisegu pred ministrom obrane ili osobom koju on za to odredi". U Ministarstvu obrane objašnjavaju da je ta odredba ubačena radi razrade zakonske odredbe o prisezi koja se navodi u Zakonu o službi u Oružanim snagama. Ističe se da ročnici ugovor potpisuju s Ministarstvom obrane kao poslodavcem pa se ovim definira da prisegu daju pred ministrom obrane ili njegovim izaslanikom.

Pri tom se ističe da u Zakonu o službi stoji da članovi Vojno stegovnog suda prisegu daju pred ministrom obrane, a za ročnike se to tek sada formalizira.

Naši sugovornici tvrde da se ovom odredbom nikome ništa ne zabranjuje, odnosno da se njome ne želi zabraniti predsjedniku Republike da bude prisutan pri polaganju prisega ili da ga se na bilo koji način ograničava na tim svečanostima.

16. travanj 2024 20:44