StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetprisilno slijetanje

Drama na letu britanske kompanije: obojici pilota pozlilo, bili su izloženi otrovnim kemikalijama?; ‘Bilo je šokantno!‘

Piše JL
20. listopada 2023. - 18:51

Dvojici pilota British Airwaysa je pozlilo i stavili su maske za kisik u kokpitu tijekom današnjeg leta za London, piše The Sun. Kapetan i prvi časnik javili su se radio vezom hitnim službama na visini od 9,000 metara nakon što su osjetili ‘neugodan miris‘.

Avion je sletio pod nadzorom ekipa hitne pomoći i vatrogasaca. Pilotski par odveli su u bolnicu stručnjaci za reakcije na opasnosti nakon što su patili zbog ‘udisanja dima‘. Uspjeli su spustiti prepuni putnički zrakoplov na aerodrom Heathrow nakon polijetanja iz Newcastlea.

Strahovalo se da je dvojac bio izložen otrovnim kemikalijama. Dvočlani tim iz kokpita napustio je zrakoplov i otišao u Centar za izvješća posade British Airwaysa prije nego što ga je pregledalo medicinsko osoblje. Zatim su odvezeni u bolnicu na daljnje pretrage.

Jedan izvor je za The Sun rekao: - Ovo je bio šokantan incident. Trenutno smo zabrinuti za dvojicu pilota. Ali također je zapanjujuća zabrinutost što se moglo dogoditi da je ovo dvoje članova posade u kokpitu bilo omamljeno dok su još uvijek upravljali prepunim mlažnjakom. Nije ugodno razmišljati o tome.

Kako prenosi Jutarnji list, počela je istraga o ovom alarmantnom incidentu. Hitna pomoć i vatrogasne ekipe pozvani su u prostorije British Airwaysa.Piloti su bili za komandama BA Shuttlea 13C koji je poletio iz Newcastlea sa 180 putnika u 7.41 ujutro – jedan sat i 41 minutu nakon planiranog polijetanja u 6 ujutro.

Avionu Airbus A320 trebala je 91 minuta da sleti na Heathrowov terminal 5 u 9.14 ujutro – jedan sat i 54 minute kasnije nego što je prvotno planirano. British Airways je pogođen nizom ‘događaja s otrovnim dimom‘. The Sun je ispričao kako je u 2019. zrakoplovna kompanija prijavila 291 takav događaj.

Godine 2016. British Airways je odbacio optužbe da su umanjili značaj incidenta koji je ostavio 25 članova kabinskog osoblja u bolnici nakon što su otrovne pare iscurile tijekom leta za San Francisco. Sindikat Unite rekao je da British Airways pokušava izvrnuti prirodu takvih slučajeva i ‘manipulirati‘ statistikom ‘kako bi umanjio koliko je problem stvarno raširen u industriji‘.

British Airways je rekao da potiče osoblje da prijavi sigurnosne probleme i uvijek ih prosljeđuje Upravi za civilno zrakoplovstvo.Sinoć je londonska hitna pomoć rekla o drami na Heathrowu: - Pozvani smo 19. listopada u 10.39 ujutro zbog izvješća o incidentu na terminalu 5 zračne luke Heathrow. Na mjesto događaja poslali smo ekipu Hitne pomoći, službenika za intervencije u incidentima i članove našeg tima za intervencije u opasnom području. Dvoje pacijenata na mjestu događaja zbrinuli smo zbog udisanja dima i odvezli ih u lokalnu bolnicu.

Zrakoplovna tvrtka priopćila je da joj je sigurnost putnika i kolega i dalje najveći prioritet te da su za takve incidente slijedili standardne procedure. Iz British Airwaysa su kazali za The Sun: - Let je sigurno završen, a putnici su se normalno iskrcali nakon manjeg tehničkog problema sa zrakoplovom, piše The Sun.

27. travanj 2024 17:21