StoryEditor
Hrvatska i svijetPogubna sepsa

Dr. Saraga iz splitskog KBC-a o smrti dječaka iz Metkovića: Radilo se o vrlo opasnoj kombinaciji virusa i bakterije. Tko god se ovako razboli može umrijeti

15. prosinca 2018. - 09:29

Prema neslužbenim, no vrlo pouzdanim informacijama, iz nalaza brisa nosa i grla Gabrijela Bebića, devetogodišnjeg dječaka iz Metkovića, koji je u utorak preminuo u KBC-u Split od sepse, dokazano je postojanje virusa H1N1, odnosno virusa gripe A.

Virus je, nažalost, "otvorio vrata" streptokoku koji je "napao" cijeli organizam nesretnog djeteta, te je kao posljedica svega toga nastupila smrt.

- Dijete je u izuzetno teškom stanju opasnom po život, priključen na respirator dopremljen iz Metkovića u KBC Split.

Odmah je smješten u Jedinicu intenzivnog liječenja djece (JILD) i napravili smo apsolutno, u medicinskom smislu sve što smo mogli, no nažalost mu nismo mogli spasiti život. Radilo se o multiorganskom zatajenju.

Moram napomenuti da tko god se ovako razboli kao mali devetogodišnjak iz Metkovića može umrijeti.

Njega je nažalost "napao" virus i bakterija i vrlo vjerojatno je virus uradio put bakteriji koja je napala cijeli organizam, kazuje nam prof. dr. Marjan Saraga, predstojnik Klinike za dječje bolesti KBC-a Split.

Pogubna sepsa

U Gabrijelov organizam je ušao streptokok koji je bio poguban za dječaka.

- Radilo se, kako sam već rekao, o vrlo opasnoj kombinaciji virusa i bakterije. Sepsa je inače stanje koje može izazvati smrt u samo nekoliko sati. Kod fudroajantne sepse, odnosno tzv. brze sepse koja ide strahovito brzo teško se organizam može obraniti.

Neki će se organizam uspjeti izboriti za život, a neki neće. Mi smo kod dječaka upotrijebili sve poznate i najmodernije metode liječenja. Sepsa ima nevjerojatan razvoj i zahvaća sve organe u tijelu, pa tako postoji i meningokokna sepsa koja je također vrlo često smrtonosna, kazuje prof. dr. Saraga.

Izdvojeno

28. listopad 2020 08:49