StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOpet lockdown

Dr. Ozren Polašek: stanje s epidemijom nije dobro i ništa drugo nam ne preostaje! - razmišlja član premijerova Savjeta za borbu protiv COVID-19

Piše Silvana Uzinić
17. listopada 2020. - 09:25
SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA Split, 190720. Doktor znanstvenik Ozren Polasek iznio je svoje vidjenje pandemije virusa Covid 19.Paun Paunovic/Cropix

Trenutačno se u cijeloj Europi događa ono čega smo se proljetos pribojavali. Znali smo da ćemo na jesen više boraviti u zatvorenim prostorima sa suhim zrakom, što pogoduje širenju virusa.
Danas smo s više od tisuću oboljelih u Hrvatskoj prešli psihološku granicu, no ono što više zabrinjava jest postotak pozitivnih među testiranima, koji je prije samo pet dana bio oko sedam posto, a sada je 20 posto. To znači da je stvarni broj zaraženih izgledno i veći, te da ćemo idući tjedan obarati rekorde.
Tako je dnevno izvješće o novooboljelima i umrlima od koronavirusa u petak komentirao dr. Ozren Polašek, pročelnik Katedre za javno zdravstvo i voditelj Centra za globalno zdravlje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i član Savjeta premijera Andreja Plenkovića za borbu protiv COVID-19.
U petak je, naime, zabilježen novi rekord – 1131 novozaraženi koronavirusom u Hrvatskoj.
Ono što dr. Polašeka dodatno zabrinjava jest izraženi porast broja hospitaliziranih; u petak je u bolnicama ležalo 505 bolesnika.
– To moramo shvatiti više nego ozbiljno jer nemamo beskrajne kapacitete u zdravstvu. Ovo nije samo prehlada, moramo koronu sagledati na razini cijelog društva. Zamislite situaciju u kojoj u iduća dva tjedna morate trećinu zdravstvenih djelatnika poslati u samoizolaciju, uz dvostruko veći broj bolesnika. Kako onda dalje? – zabrinut je splitski znanstvenik.
Upozorava da zagušivanje zdravstvenog sustava oboljelima od koronavirusa za posljedicu ima i smanjen opseg liječenja pacijenata oboljelih od drugih kroničnih bolesti, koje ne miruju. Inače, on nije zagovornik poljskih bolnica.
– Nisam zadovoljan kad ih gledam, uznemiruju me, a i strah me kako će izdržati atmosferske neprilike. Jača bura ili snijeg takav bi smještaj bolesnika doveo u pitanje – primjećuje i dodaje kako bi radije reorganizirao postojeće resurse.
Dr. Polašek ponovno apelira na građane da se pridržavaju preporučenih mjera: nošenja maski, držanja distance i osobne higijene, jer će inače jedina preostala mjera za zaustavljanje epidemije biti ponovna karantena, u nekom obliku.
– "Lockdown" nitko ne želi, ali ako brojke nastave rasti ovim tempom iduća dva tjedna, onda ćemo imati još samo to na raspolaganju. To je sve, osim pridržavanja mjera, što nam je preostalo u borbi protiv epidemije u ovom trenutku – siguran je dr. Polašek.
Nije pobornik sankcija za one koji krše mjere iako su one uvedene u nizu europskih zemalja. Po njegovu mišljenju, represija uvijek izaziva bunt, stoga ne misli da bi kazne bile učinkovite. Drži da je napredak moguć samo kroz suradnju.

18. travanj 2024 06:44