StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetprimarna dužnost

Dr. Grba Bujević odgovorila kolegama iz Udruge bolničkih liječnika: Na ispomoći sam u karlovačkoj bolnici. Obitelj i liječništvo su moj životni odabir

Piše PSD.
25. listopada 2020. - 13:54

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) uzvratila je lopticu ministru zdravstva Viliju Berošu koji je u subotu pozvao sve umirovljene liječnike s licencijom da se iznova angažiraju zbog preopterećenosti bolničkog sustava pandemijom.

Bolnički liječnici su odmah poslali apel liječnicima u politici da se i oni zbog povećanih potreba za zdravstvenim kadrom aktiviraju jednako kao i umirovljeni liječnici, te su kao negativan primjer posebno akcentirali donedavnu članicu Nacionalnog kriznog Stožera dr. Maju Grba Bujević koja je upravo na valu pandemije nedavno ušla u Sabor i postala zastupnica.

„HUBOL poziva SVE liječnike u Saboru i ostalim tijelima državne vlasti da svoju političku aktivnost stave u mirovanje i sjete se da su liječnici. Sigurni smo da će se za političke funkcije lako naći zamjene, što će za liječničku profesiju u trenucima koji slijede biti nemoguće.

Također pozivamo Saborski odbor za zdravstvo koji šutke i bez ikakve inicijative gleda što se događa, da se barem ponekim korisnim sastankom i prijedlozima pridruži borbi protiv pandemije. Posebno upada u oči šutnja bivše članice Nacionalnog kriznog stožera koju smo donedavno svakodnevno gledali i slušali u medijima, a od kako je ušla u Sabor te postala dopredsjednica Saborskog odbora za zdravstvo, potpuno je iščezla iz medijskog prostora“ – navodi se u priopćenju HUBOL-a.

Dr. Maja Grba Bujević na našu je zamolbu komentirala prozivku svojih kolega:

„U ovako teškoj i zahtjevnoj situaciji prozivati bilo koga je kontraproduktivno, osobito ako se upire prstom u konkretnu osobu, ne imajući pravoga uvida u njezin rad. Ako se vratimo samo malo unatrag, vidjet ćemo da zapravo nikad nisam bila po mjeri nekih. Dok je dominirao moj stručni rad i dugogodišnje profesionalno iskustvo upravljanja velikim sustavima, dolazili su prigovori kako sam stranački čovjek i kako me protežira politika. Potpuno nekorektno pokušavalo se difamirati moje stručno znanje. Upravo zato, kao liječnica i političarka, ali prije svega kao odgovoran čovjek, nastavljam svoj rad u svezi pandemije po svome najboljem znanju i savjesti. To činim svakodnevno u brojnim situacijama, tako ću i dalje nastaviti."

Dr. Grba Bujević napominje, činjenice radi, da se stavila na raspolaganje ravnateljstvu Opće bolnice Karlovac za poslove specijalista anesteziologije i reanimatologije, osobito u vrijeme vikenda i blagdana. "Oni koji me malo bolje poznaju znaju da su obitelj i liječništvo moj životni odabir kojem sam u cijelosti posvećena“ – zaključila je  polemiku s kolegama iz HUBOL-a.

U Saboru je, mimo nje, još na desetke političkih angažiranih liječnika, no nitko se od njih očito nije prepoznao u kritikama udruge svojih bolničkih kolega.

HUBOL je u svojoj objavi napomenuo i kako Nacionalni krizni stožer i Ministarstvo zdravstva nakon više od pola godine i dalje nemaju jasnu i pravovremenu strategiju za ovu ugrozu, da Vlada na dnevnoj bazi ponavlja mlake preporuke, dok broj zaraženih i bolesnih brzo raste, a broj kreveta i slobodnih respiratora se smanjuje zajedno s brojem raspoloživih liječnika i sestara. Zahvaljujući se na odazivu na rad hrvatskim umirovljenim liječnicima, kojih se dosad dobrovoljno prijavilo oko dvadesetak, njihovi bolnički kolege opominju kako je Italija aktivacijom umirovljeničkih potencijala u proljeće ove godine dovela do velikog broja smrti u toj liječničkoj dobnoj skupini.

„Zbog svega, pozivamo ministra zdravstva da osim umirovljenih kolega pozove na angažman sve ostale radno sposobne liječnike koji trenutno ne rade u sustavu: liječnike u Saboru i Vladi, HZZO-u i MIZ-u, tijelima regionalne i lokalne uprave i samouprave. Molimo navedene liječnike da se vrate svojem primarnom pozivu - liječenju bolesnih, a ministra da osigura formalno pravni okvir uključivanja kolega koji su trenutno izvan zdravstvenog sustava.

Očekujemo dovoljno zaštitne opreme, više testiranja osoba sa simptomima, te jasne političke odluke, ne više kao preporuke, nego kao izričite naredbe i kazne. Pozivamo sve nadležne na što hitnije donošenje odlučnijih mjera, a građane na savjesno i nesebično pridržavanje istih", poručili su također iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

25. travanj 2024 12:53