StoryEditorOCM

Doznajemo rezultate inspekcijskog nadzora: liječnici u Metkoviću nisu prepoznali kliničku sliku preminulog devetogodišnjaka, a na teret im se stavlja i neodgovarajući transport dječaka

18. prosinca 2018. - 20:13

Prema neslužbenim, no vrlo pouzdanim, informacijama inspekcijski nadzor Stručnog povjerenstva Ministarstva zdravstva i Povjerenstva Hrvatske liječničke komore (HLK) koji se od ponedjeljka do utorka prijepodne obavljao u DZ Metković, Hitnoj pomoći Metković i KBC-u Split, a sve zbog smrti 9-godišnjeg Gabrijela Bebića iz Metkovića, koji je 11. prosinca preminuo u KBC-u Split završen je.

Kako neslužbeno saznajemo, po nalazu inspekcije liječnici u DZ Metković i Hitnoj pomoći u Metkoviću nisu prepoznali kliničku sliku teško bolesnog djeteta. Na teret im se stavlja i transport dječaka iz Metkovića prema KBC-u Split, koji je po mišljenju inspekcijskog nadzora bio neodgovarajući, odnosno nisu dijete pripremili za medicinski transport.

Također, inspekcijski nadzor je utvrdio da su liječnici posljednje jutro života Gabrijela Bebića, njega i njegovog oca "šetali" od pedijatrijske ambulante do ambulante Hitne pomoći.

No, da bi nalaz inspekcije bio potpun trebati će pričekati obdukcijski nalaz te će se nakon njegovog "proučavanja" donijeti potpuni i konačni zaključak istrage.

Također saznajemo da Stručno povjerenstvo ministarstva zdravstva i Povjerenstvo HLK nemaju nikakav prigovor na postupanje i rad djelatnika KBC-a Split, Klinike za pedijatriju koji su nažalost Gabrijela primili u bolnicu kada je već bilo kasno da bi mu spasili život.

Kako smo već pisali, nesretni Gabrijel Bebić je od 1. prosinca do 11. prosinca, odnosno trenutka svoje smrti, više puta sa svojim ocem dolazio u DZ Metković, Hitnu pomoć i pedijatrijsku ambulantu u Metkoviću te mu nijednom nije napravljen nalaz krvi ili eventualni RTG pluća.

Dijete je zbog toga zbog izuzetno pogoršanog zdravstvenog stanja, u terminalnoj fazi svoje bolesti, prevezeno tek nakon 11 dana agonije u splitski KBC gdje je i preminulo od sepse, odnosno multiorganskog zatajenja organa.

Kako se utvrdilo obdukcijom, tijelo maloga Gabrijela "napao" je virus H1N1, gripe tipa A, koji je "otvorio vrata" bakteriji streptokoka koja je napala organizam i na koncu izazvala smrt djeteta.

19. travanj 2024 03:18