StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPapa Franjo odlučio

Dosadašnji porečko-puski biskup Dražena Kutlešu naslijedit će splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića; dužnost preuzima u rujnu

Piše HINA
11. srpnja 2020. - 14:46


- Dosadašnji porečki i pulski biskup Dražen Kutleša u subotu je imenovan nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije, izvijestio je nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić, kojem će msgr. Kutleša biti nasljednik.
"Papa Franjo je prihvatio moju zamolbu i odgovorio mi imenujući danas msgr. Dražena Kutlešu, dosadašnjeg biskupa porečkog i pulskog, nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije," rekao je mons. Barišić novinarima.


Msgr. Kulteša preuzima dužnost u rujnu


Barišić je podsjetio kako je Splitsko-makarska nadbiskupija prostorno velika, s gotovo pola milijuna vjernika, te 187 župa, s velikim i dva mala sjemeništa, Katoličkim bogoslovnim fakultetom i Klasičnom gimnazijom te ima puno planova u budućnosti.
"Planova i projekata za budućnost je mnogo, sve to zahtjeva prisutnost i brigu, a ja ulazim u godine kad je sve teže popratiti tolike obaveze i događanja. Nije tajna da se godinama i zdravlje pomalo pogoršava. Imajući sve to skupa u vidu, zamolio sam Svetog Oca da mi providi dodatnu pomoć u upravljanju nadbiskupijom", rekao je msgr. Barišić.


"Sinovski hvala papi Franji koji providnošću danas vodi Kristovu crkvu što je prihvatio moju molbu i dodijelio mi nadbiskupa koadjutora koji će nastaviti voditi našu nadbiskupiju kao moj nasljednik, to jest kao nasljednik svetog Dujma", dodao je Barišić.
On vjeruje kako će msgr. Kutleša službu nadbiskupa-koadjutora splitsko-makarskog preuzeti početkom rujna ove godine.
"On će postati nadbiskup splitsko-makarski kad ja napunim kanonsku dob od 75 godina, fali mi još malo", kazao je Barišić.


Barišić: Kutleša je dobar svećenik i iskusan biskup, ima svježinu i ideje


Za msgr. Kutlešu rekao je da je dobar svećenik i iskusan biskup koji ima svježinu, sposobnost i ideje.
Mons. Dražen Kutleša rođen je u Tomislavgradu 25. rujna 1968, od oca Kreše i majke Danice r. Ćurić.


Poslije osnovne škole koju je pohađao u Prisoju, boravi u sjemeništu i završava Klasičnu gimnaziju Ruđer Bošković u Dubrovniku 1987. Zatim upisuje i završava 1993. filozofsko-teološki studij na Vrhbosanskoj visokoj teološkoj školi u Sarajevu. Godine 1994. postigao je bakalaureat pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Zaređen je za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije u Prisoju 29. lipnja 1993. Godine 1995. odlazi na poslijediplomski studij kanonskoga prava na Papinskom sveučilištu Urbaniana u Rimu gdje magistrira 1997. i doktorira 2001.


Od 1993. do 1995. bio je župni vikar u mostarskoj katedrali i kateheta u srednjim školama. Od 1998.do 2006. obavljao je sljedeće službe: vicekancelar u biskupijskoj kuriji, župni upravitelj u Grudama, predavač kanonskog prava na Teološkom institutu u Mostaru, član zbora savjetnika i svećeničkog vijeća. Od 2006.-2011. djelatnik je Kongregacije za biskupe u Vatikanu. Od 2010. vanjski je suradnik Kongregacije za kauze svetih i disciplinu sakramenta.


Dana 17. listopada 2011. papa Benedikt XVI. imenovao ga je biskupom koadjutorom Porečke i Pulske biskupije, 10. prosinca 2011. zaređen je za biskupa, a 14. lipnja 2012. imenovan je dijecezanskim biskupom Porečke i Pulske biskupije.
Biskupsko geslo mons. Kutleše su riječi iz Psalma 31: „U Tebe se, Gospodine, uzdam!“
U tijelima Hrvatske biskupske konferencije trenutno je član stalnog vijeća, predsjednik pravne komisije i predsjednik biskupske komisije za odnose s državom.


Papa Franjo također je imenovao je dosadašnjeg hvarskog biskupa Petra Palića za biskupa mostarsko-duvanjskog i trajnog upravitelja trebinjsko-mrkanskog koji će na tome mjestu naslijediti mons. Ratka Perića.
 

24. veljača 2024 04:53