StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNA KUĆNOM LIJEČENJU

DORH nema pojma o Banožićevu puštanju kući, on se oglasio na Facebooku: ‘Gorana sam poznavao...‘

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
24. studenog 2023. - 18:26

Mnogo toga Državno odvjetništvo dozna iz medija ili nekih drugih (ne)službenih kanala, ali svakako s odmakom.

No u slučaju bivšeg ministra obrane Marija Banožića, osumnjičenog da je prije dva tjedna skrivio prometnu nesreću u kojoj je život u frontalnom sudaru izgubio vozač kombija Goran Šarić, naizgled se čini da tužiteljstvo poprilično kaska za bitnim informacijama.

Jer, prvo su s odmakom od dva sata od nesreće uopće doznali za istu i to gotovo u isto vrijeme kada je policija odlučila konačno zatvoriti državnu cestu D55 na izlazu iz Vinkovaca kako bi napravila očevid i izuzela sve potrebne tragove.

Potom je tužiteljstvo iz medija doznalo da je Banožiću odmah po zaprimanju u bolnicu pronađen 0,21 promil alkohola u krvi. Pa stoga ni ne čudi da su u petak, kao treća (ne)volja za redom, opet iz medija doznali o otpuštanju Banožića iz bolnice!

Naime, Banožić je dva tjedna proveo na liječenju u osječkoj bolnici zbog teških ozljeda zadobivenih u nesreći, a je li osoblje bolnice ispoštovalo protokol te o otpuštanju osumnjičenog bivšeg ministra na kućnu njegu izvijestilo policiju, iz osječkog KBC-a je bilo nemoguće doznati.

Jutarnjem listu je tek rečeno da je "bolnicu napustio u pratnji". Pretpostavlja se obitelji s kojom se zaputio prema kući. U svim hrvatskim bolnicama, pa kako neće onda i u osječkom KBC-u, itekako dobro znaju protokol kako postupati nakon što izliječe osobu za koju se interesirala policija od samog trenutka zaprimanja.

Jer, da je kojim slučajem bilo obrnuto, a kako to u većini slučajeva i biva kada se dogode nesreće sa smrtnim ishodom, osumnjičenog na vratima bolnice odmah preuzima policija. Ne odlazi nigdje sam, a kamoli kući. Stavljaju mu se lisice na ruke, poučava ga se o njegovim pravima te ga se vodi u policijsku postaju na istraživanje. Potom ga se vodi, također u lisicama, na ispitivanje u prostorije Državnog odvjetništva o kojem dalje ovisi hoće li za osumnjičenog od dežurnog suca istrage Županijskog suda zatražiti istražni zatvor ili će ga se pak pustiti na slobodu uz mjere opreza.

No u slučaju Banožić od samog početka, čini se kao da su druge stvari preče.

I dok vukovarskom tužiteljstvu nikakvo službena informacija o otpuštanju Banožića nije (pri)stigla, Banožić se oglasio maloprije na Facebooku i pritom se, opet, nameće pitanje je li to učinio sa svog mobitela koji je uza sebe imao tijekom nesreće i koji je trebao biti oduzet radi vještačenja ili se, pak, spojio sa kućnog kompjutera ili mobitela nekog od ukućana.

- Prije svega želim izraziti duboku sućut obitelji Gorana Šarića, koji je smrtno stradao. Moje misli proteklih dana usmjerene su prema njegovoj supruzi, kćerima i cijeloj obitelji te svim poznanicima, zbog nenadoknadivog gubitka Gorana Šarića, kojeg sam i osobno poznavao.

U ovim teškim trenucima, želim izraziti iskreno žaljenje i cjelokupnoj hrvatskoj javnosti zbog prometne nesreće, u kojoj je nažalost izgubljen jedan ljudski život - rekao je Banožić.

- Želim zahvaliti zdravstvenim djelatnicima Opće županijske bolnice u Vinkovcima i KBC-a Osijek koji su mi pružali liječničku skrb i pomogli mi u oporavku od ozljeda zadobivenih u nesreći. Zahvalan sam također i svima koji su u ovim teškim trenucima za moju obitelj bili uz nju, napose moju suprugu i djecu, kao i brojnim prijateljima, kolegama i suradnicima koji su nam pružili podršku - dodao je bivši ministar.

- Predsjednik Vlade izvijestio me o razrješenju s dužnosti ministra obrane, što u datim okolnostima držim ispravnim potezom. Zahvaljujem premijeru na povjerenju i ukazanoj časti da služim Hrvatskoj, što sam nastojao obnašati u najboljem interesu države. Zahvaljujem i svojim kolegicama i kolegama, članovima Vlade, na suradnji u protekle četiri i pol godine. Svima im želim mnogo sreće i uspjeha u daljnjem radu na dobrobit naših sugrađana. Obnašajući dužnost ministra obrane predano sam radio na osnaživanju obrambenih sposobnosti Hrvatske i unaprjeđenju položaja hrvatskih vojnika. Novom potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Ivanu Anušiću, kao i svim suradnicima u Ministarstvu obrane želim puno uspjeha u daljnjem radu - zaključio je Banožić.

04. svibanj 2024 12:19