StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetborba s koronom

Donosimo sva ključna pitanja i odgovore na nove mjere koje stupaju na snagu, ostaje još jedna velika nepoznanica

Piše Ivana Krnić/JL
6. studenog 2021. - 08:05

EU digitalna potvrda od 15. studenog kreće u širu upotrebu. U ovom trenu ona je obavezna za sve zaposlene u sustavu zdravstva i socijalne skrbi, te nitko tko ne posjeduje dokaz o preboljenju, pozitivnom cijepnom statusu ili negativnom testu ne može doći na posao.

Štoviše, desetak djelatnika iz tih sustava, koji imaju obvezu potvrde, a odbijali su testiranje,dobili su izvanredne otkaze Ugovora o radu. Potvrda se koristi i šire, na svadbama, i drugim događajima koji podrazumijevaju više od sto osoba (po novom pravilu više od 50).

Za deset dana ona postaje obveza za sve zaposlene, kao i posjetitelje u svim državnim i javnim službama, konkretno, uvodi se za sve državne službenike i namještenike, lokalne, regionalne, područne samouprave, kao i za trgovačka društva kojima je osnivač država ili navedene samouprave.

No, tu nije kraj, jer ako do uvođenja ove obveze brojevi I dalje budu loši, EU digitalne covid potvrde trebat ćemo i za odlazak na kavu, u restoran, šoping centar ili na vježbanje u teretanu.

Da bi se sve jasno znalo ostavljen je proctor od 10 dana za prilagodbu, ali oko same procedure otvorena su brojna pitanja:

Gdje će se i o čijem trošku testirati zaposlenici koji trebaju potvrdu za odlazak na posao?

Testirat će se u jednom od gotovo 500 ovlaštenih laboratorija. Račun će podmiriti sami, ali tvrtka će im novac refundirati.

Gdje će se testirati posjetitelji i tko podmiruje njihov trošak testa?

Također u ovlaštenim laboratorijima, ali o vlastitom trošku.

Što ako zaposlenici, poput nekolicine u zdravstvu i socijale odbiju test, a nisu cijepljeni Ili preboljeli covid, odbiju test?

Tretirat će se kao i zdravstveni radnici, taj dan će im se podrazumijevati kao nedolazak na posao, za njega neće biti plaćeni, a ako uzastopce odbijaju testiranje postoji mogućnost otkaza. Testiranje su dužni obaviti dva puta tjedno.

Što je s posjetiteljima? Na koje dobne skupine se odnosi ova odluka. Naime, svi stariji od 12 godina imaju odobrenje EMA-e I HALMED-a za cijepljenje.

Kako doznajemo, ovaj detalj još nije u potpunosti riješen. Naime, postoji mogućnost da se neće odnositi na maloljetnike, ali naravno uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera, maski, distance I higijene.

Obveza covid potvrde uvodi se I u sustav obrazovanja. Tiče li se i djece starije od 12 godina, koji pohađaju osnovne i srednje škole?

Ne, covid potvrdu moraju imati svi zaposleni u sustavu škola i vrtića, no covid potvrdu školarci, neovisno o dobi ne moraju posjedovati.

Je li potvrda nužna za sve posjetitelje, stanke, primjerice raznih ministarstava, FINE, prostorija policije u kojima se podižu ili prave dokumenti?

Da, bez nje neće moći ući u takve ustanove.

Što s pritvorenicima, zatvorenicima koji dolaze na primjerice Kazneni sud, a odbijaju testiranje. Hoće li tako moći odgađati odlazak na suđenja?

Kako doznajemo - neće. Ako odbiju, s maskom i uz sve druge mjere razmaka i maske bit će dužni odraditi suđenje.

Hoće li covid digitalna potvrda biti obveza na javnoj televiziji?

Hoće. HRT je javna televizija i samim time spada pod ustanove s tom obavezom.

Hoće li putnici Jadrolinije trebati imati covid potvrdu?

Za sada ne.

Trebaju li nam potvrde u javnom prijevozu?

Za sada ne.

Jesu li covid potvrde obavezne u Saboru?

Da. Za sve dužnosnike, zaposlenike i posjetitelje.

19. travanj 2024 04:14