StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMODRO I ZELENO

Donosimo rezultate velike bakteriološke analize Jadrana: uzorci u Hrvatskoj su uzeti s više od tisuću kupališta, stručnjaci upozoravaju na činjenicu da je more čisto, ali prepuno plastike!

Piše S. J. T.
8. lipnja 2019. - 23:37

Čak 95,4 posto od 21.831 kupališta (more, jezera, rijeke) u 28 država članica EU-a obuhvaćenih velikim istraživanjem ispunilo je minimalne zahtjeve za kvalitetu u skladu s propisima EU-a, kako se navodi u ovogodišnjem izvješću Europske komisije i Europske agencije za okoliš (EEA). Ocjenjivala su se i europska kupališta izvan EU-a.

More jest prepuno plastike, ali ipak je prema posljednjim podacima mikrobiološki čisto. Naime, u Hrvatskoj je analizirano čak 1008 kupališta, a na njih 952 je kakvoća mora bila izvrsna. Na 20 kupališta je kakvoća mora dobra, na dva je dovoljna, a samo na jednom je loša kvaliteta vode za kupanje. Malta, Cipar i Grčka imaju još bolju kakvoću mora od Hrvatske. Najmanje kupališta koja su ocjenjena kao "izvrsna" imaju mora, rijeke i jezera u Bugarskoj, Slovačkoj, Velikoj Britaniji, Mađarskoj, Estoniji, Rumunjskoj... Iako je u tim zemljama lošija kvaliteta mora, rijeka i jezera i ta kupališta su zdravstveno ispravna.

Na 57 mjesta u Europi je zabranjeno kupanje jer je pet godina za redom dokazano da je more loše kvalitete. Njih čak 38 su u Italiji, šest u Španjolskoj, pet u Francuskoj, po dva u Švedskoj i Ujednjenom kraljevstvu, te po jedno kupalište u Albaniji, Bugarskoj, Češkoj i Nizozemskoj.

Europska komisija navodi da su pravila za vodu za kupanje utvrđena Direktivom EU-a o vodi za kupanje.

– Provedbom njezinih odredbi znatno smo poboljšali kvalitetu vode za kupanje u Europi u posljednjih 40 godina. Tom su direktivom uvedeni djelotvorno praćenje i upravljanje, a u kombinaciji s ulaganjima u pročišćavanje komunalnih otpadnih voda došlo je do drastičnog smanjenja količine nepročišćenih ili djelomično pročišćenih otpadnih voda iz kućanstava i industrije koja se ispušta u vodotokove. Lokalna tijela dužna su prikupljati uzorke vode na službenim kupalištima tijekom sezone kupanja. U uzorcima se potom traže dvije vrste bakterija čija prisutnost ukazuje na onečišćenje, kojem su uzrok otpadne vode ili otpad životinjskog podrijetla – navodi u svom izvješću komisija.

– Broj kupališta koja su zadovoljila najstrože standarde kvalitete i dobila ocjenu "izvrstan" lagano je porastao, s 85,0 % u 2017. na 85,1 % prošle godine. Uzmu li se u obzir i kupališta koja su zadovoljila minimalne uvjete za ocjenu "zadovoljavajuće kvalitete", slika je nešto drukčija. Takvih je kupališta 2017. bilo 96 %, a 2018. nešto manje – 95,4 %.

Glavni je uzrok tomu otvaranje novih kupališta, a prema Direktivi o vodi za kupanje razvrstavanje se temelji na podacima za četiri sezone kupanja. Prošle je godine kvaliteta vode u 301 kupalištu (njih 1,3 %) u EU-u, Albaniji i Švicarskoj ocijenjena "lošom", u odnosu na 1,4 % u 2017. godini – navodi u svom izvještaju Europska unija.


20. travanj 2024 00:46