StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetneki slave, drugi tuguju

Dok Zagreb danas obilježava 74. obljetnicu oslobođenja, Bruna Esih uključila se u obilježavanje pa svojom objavom na društvenim mrežama mnoge šokirala

Piše Matej Devčić/100 posto
8. svibnja 2019. - 16:14

Na današnji dan obilježava se 74. obljetnica oslobođenja grada Zagreba koji je bio glavni grad Nezavisne Države Hrvatske, fašističke tvorevine koja je bila dio osovinskoga poretka nacističke Njemačke i fašističke Italije.

Prije 74 godine u Zagreb su ušle partizanske jedinice što je označilo krah fašističke ideologije, a zahvaljujući Narodnooslobodilačkoj borbi Hrvatska se svrstala na stranu pobjednika u Drugom svjetskom ratu.

Oslobađanje Zagreba bio je jedan od glavnih događaja kojim je određen današnji antifašistički identitet Zagreba i Hrvatske koji je zajamčen hrvatskim Ustavom.

Za Esih je danas obljetnica pada Zagreba

No, predsjednica stranke Neovisni za Hrvatsku, gospođa Bruna Esih, ima malo drugačije viđenje što se dogodilo 8. svibnja 1945. godine. Za nju je to bio pad Zagreba.

- Danas, 8. svibnja, obljetnica je ulaska Jugoslavenske armije u opustjeli Zagreb. Događaj je to koji simbolizira pokolje i pljačku, a jugoslavensku okupaciju Hrvatske obilježilo je skidanje hrvatske i podizanje jugoslavenske zastave; zabrana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i obnova Jugoslavenske akademije; dokidanje studija hrvatskog jezika umjesto kojega se na Sveučilištu studira "narodni jezik"; Društvo književnika Hrvatske stupa na mjesto dotadašnjega Društva hrvatskih književnika, a umjesto "Lijepe naše", na radiju se izvodi "Uz Tita i Staljina, dva junačka sina..."

Ta okupacija dokinuta je krvlju tek u Domovinskom ratu, kad su Hrvati pokazali da se Hrvatsku može osloboditi samo pod hrvatskom zastavom, ni pod kojom drugom", napisala je Esih na Facebooku.

 

19. travanj 2024 17:48