StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKako to rade ostali na Mediteranu

Dok mi spavamo, Malta živi i od zimskog sunca

11. siječnja 2020. - 11:20

Stalno ponavljanje kako je Hrvatska zemlja cjelogodišnjeg turizma nije nas odvelo daleko od tipično sezonskog turističkog posla u kojemu još uvijek gotovo 60 posto godišnjeg prometa ostvarimo u dva udarna ljetna mjeseca, dok u siječnju i veljači nismo u stanju ostvariti niti jedan posto godišnjeg turističkog prometa.

U tim pokazateljima krivulje sezonalnosti u zemljama Mediterana turistička Hrvatska daleko je najlošija jer nije ni blizu ravnomjernijem turističkom prometu u svih 12 mjeseci u godini, što je pošlo za rukom mnogim drugima. Iako je posljednjih godina glavna sezona u Hrvatskoj ipak produžena, još uvijek u zimskim mjesecima poslujemo s uglavnom praznim turističkim krevetima, dok se u srpnju i kolovozu borimo s prevelikim brojem gostiju i gledamo kako i gdje ih sve smjestiti.

Zbijanje

Posljednji su to podaci Eurostatove turističke statistike o zauzetosti kreveta u zimskim mjesecima na Mediteranu u zimi 2018./2019. godine, u kojoj je Hrvatska neslavni “pobjednik” po neravnomjernosti turističkog prometa, zbijenog u tek nekoliko ljetnih mjeseci.
Turistički dolasci u Hrvatskoj uspoređeni su sa stupnjem sezonalnosti turizma u zemljama europskoga dijela Mediterana, koje su s Hrvatskom usporedive po klimatskim uvjetima i po vrsti turizma, odnosno ljetnom odmorišnom turizmu, koji je u tim zemljama važan kao i u Hrvatskoj. I dok druge zemlje – čiji turizam također počiva na suncu i moru – uspijevaju pridobiti goste i za zimsko razdoblje, Hrvatska to još nije uspjela.
Sve mediteranske zemlje u Europskoj uniji znatno su bolje od nas, gdje je u kolovozu bilo 27 milijuna noćenja, što je 30 posto godišnjeg turističkog prometa. Istodobno je u siječnju prošle godine zauzetost hotela u Hrvatskoj bila 55 puta manja od one u kolovozu.
Odmah iza nas je Grčka, koja je u svojem najslabijem turističkom mjesecu – siječnju lanjske godine – imala 18 puta manje noćenja nego u kolovozu.
S druge strane, pravdati se kako smo turistička zemlja u koju gosti dominantno dolaze radi sunca i mora, što znači ljeti, pa nam je zato zima bez gostiju, nije logično.
Naime, Malta je najbolja u tom pogledu od svih turističkih zemalja u Europskoj uniji, jer je uspjela doslovno cijelu kalendarsku godinu pretvoriti u turističku sezonu. U njoj je u travnju zauzetost hotela gotovo 80 posto, što je čini najuspješnijom mediteranskom zemljom u pogledu ravnomjernosti turističkog prometa.

Alpske zemlje

Iako se radi o otočnoj destinaciji vezanoj isključivo uz zrakoplovne veze, zima na Malti najuspješnija je u Europskoj uniji, ako se izuzmu skijaške destinacije. Malta tako ima svoju ljetnu odmorišnu sezonu za one koji vole vrućine koje se penju i do 40 Celzijevih stupnjeva, ali zato zimi privlači goste sa sjevera Europe svojim ugodnim temperaturama između 17 i 20 stupnjeva, te mahom sunčanim vremenom s oko tri tisuće sunčanih sati godišnje.
Jedan od razloga dobrog posjeta Malti zimi leži u odličnim svakodnevnim aviovezama s cijelim svijetom tijekom cijele godine, brojnim svjetskim događanjima, sadržajnoj turističkoj ponudi, ali i činjenici da je smještaj zimi i do 50 posto jeftiniji nego ljeti.
Zimski posjetitelji ističu da je vrijeme na osunčanoj Malti tijekom cijele zime ugodno za šetnju i boravak na otvorenom, a gužve na ulicama, u restoranima i hotelima značajno su manje.
U ostatku Europe, po dobrom turističkom prometu zimi izdvajaju se alpske zemlje poput Austrije, koja u veljači ima 78 posto zauzetosti soba, slijede Nizozemska i Velika Britanija. Istodobno, Austrija, Lihtenštajn i Švicarska godišnje imaju dvije špice sezone, ljetnu i zimsku, pa su uz Maltu u zimskom turizmu najuspješniji.
Slijede ih i Češka, Njemačka, Estonija, Poljska, Finska... Prema europskom statističkom uredu, Španjolska, Velika Britanija, Italija i Austrija bile su najpopularnije za turiste iz Europske unije koji putuju izvan svoje zemlje u zimskoj sezoni 2018./2019. godine.
Hrvatska, Grčka, Cipar i Crna Gora imaju najmanji turistički promet u zimskim mjesecima u Europskoj uniji i on je u njima na razini tek 10 posto onoga što ostvare u cijeloj poslovnoj godini, kaže se u službenim podacima Eurostata.•


Malta je najbolja od svih turističkih zemalja u Europskoj uniji jer je uspjela doslovno cijelu kalendarsku godinu pretvoriti u turističku sezonu. U njoj je u travnju zauzetost hotela gotovo 80 posto, što je čini najuspješnijom mediteranskom zemljom u pogledu ravnomjernosti turističkog prometa


Malta zimi privlači goste sa sjevera Europe svojim ugodnim temperaturama između 17 i 20 stupnjeva, te mahom sunčanim vremenom s oko tri tisuće sunčanih sati godišnje


Zimski posjetitelji ističu da je vrijeme na osunčanoj Malti tijekom cijele zime ugodno za šetnju i boravak na otvorenom, a gužve na ulicama, u restoranima i hotelima značajno su manje


Jedan od razloga dobrog posjeta Malti zimi leži u odličnim svakodnevnim aviovezama s cijelim svijetom tijekom cijele godine, brojnim svjetskim događanjima, sadržajnoj turističkoj ponudi, ali i činjenici da je smještaj zimi i do 50 posto jeftiniji nego ljeti

02. svibanj 2024 12:42